Fondatorul Fanfarei Rotaria, Romeo Tălmaciu, „Cetăţean de Onoare” al municipiului Vaslui post-mortem

Consiliul Local Vaslui a aprobat în ședința de ieri acordarea post-mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Vaslui profesorului Romeo Tălmaciu, fondatorul primei fanfare pentru copii din România. Propunerea aparține consilierilor PSD și vine pentru a fi recunoscute meritele deosebite ale fondatorului primei fanfare pentru copii din România.

În urmă cu apoape trei ani, la mijlocul lunii noiembrie 2018, la doar 61 de ani, se stingea din viață profesorul vasluian Romeo Tălmaciu, în urma unui atac cerebral pe care îl suferise cu câteva zile în urmă în sala de repetiții. Romeo Talmaciu trecuse printr-o grea încercare în luna februarie a aceluaiași an, când a suferise un stop cardiac în timp ce se afla la volan. Transportat în stare gravă la spital, medicii au fost, iniţial, rezervaţi în privinţa prognosticului, având în vedere că profesorul a fost descoperit relativ târziu. După o spitalizare îndelungată la Institutul de Cardiologie de la Iaşi, profesorul şi-a revenit. Ulterior, şi-a reluat activitatea continuând să susţină spectacole cu Fanfara Rotaria.

Profesor de muzică, Romeo Talmaciu a pus bazele unui grup instrumental de fanfară, primul de acest gen de după Revoluţie, în municipiul Vaslui. El a selectat copii talentaţi pentru a-i reuni în trupa instrumentală „Rotaria”, considerată un veritabil ambasador cultural al judeţului Vaslui, cu nenumărate premii și distincții obținute de-a lungul anilor în țară și străinătate.

„Am urcat pe zeci de scene din toată lumea, sute și mii de festivaluri și concursuri. Din 2000, de când am înființat Formația Rotaria și mai apoi Rotaria Junior, am adus acasă sute de premii, diplome și trofee. Cel mai emoționant moment a fost cel din Belgia, din 2006, unde am participat la un festival și am luat toate premiile. Apoi a urmat participarea la «Românii au talent». Nici eu nu am crezut că vom avea așa un succes, iar acum, când revăd imaginile, sunt emoționat și uimit de cât de bine s-au mobilizat copiii”, spunea profesorul vasluian.

„Ţinând cont de parcursul profesional deosebit, cumulul de performanţe artistice şi pedagogice, probitatea şi conduita morală, precum şi moştenirea nepreţuită pe care a lăsat-o urmaşilor, profesorul Romeo Tălmaciu face, cu siguranţă, parte din categoria personalităţilor vasluiene care merită aşezate la loc de cinste”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre prin care i se acordă titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Vaslui, pe care consilierii locali vasluieni l-au discutat și aprobat în ședința de ieri.

„În acest sens, Grupul consilierilor locali ai PSD solicită compartimentului de specialitate întocmirea raportului şi dezbaterea atât în cadrul comisiilor de specialitate cât şi în plenul CLVaslui a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de onoare post-mortem al Municipiului Vaslui domnului profesor Romeo Tălmaciu”, se mai precizează în referat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.