Profesoara Elena Monu, „Cetățean de Onoare” al Bârladului!

Profesoara de istorie Elena Monu, născută în județul Vrancea, dar care și-a adus contribuția la cultura locală bârlădeană și națională, va primi titlul de „Cetățean de Onoare” al Bârladului.

Astăzi, în sala mare a Cinematografului „Victoria” Bârlad va avea loc ședința ordinară a Consiliului Local din luna iulie. Unul dintre punctele de peste ordinea de zi se referă la acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al municipiului Bârlad”. Personalitatea luată „în vizor” este profesor doctor Elena Monu (80 ani), care a avut o contribuție importantă în viața culturală a orașului, dar și la nivel național. Inițiatorul proiectului de hotărâre spune că proiectul a fost întocmit în semn de recunoaștere a contribuției acesteia la dezvoltarea imaginii Bârladului și își motivează intenția de a oferi titlul de „Cetățean de Onoare” venerabilei profesoare de istorie prin faptul că, de-a lungul îndelungatei cariere, a făcut cunoscut numele localității în țară și străinătate. În plus, s-a născut în județul Vrancea, aceasta și-a legat definitiv numele de Bârlad prin promovarea valorilor tradiționale ale trecutului, pe care le-a cercetat și valorificat prin nenumărate activități în domeniul istoric.

Elena Monu (Diaconu, înainte de căsătorie) s-a născut pe 24 iunie 1941, în satul Vulturul, județul Vrancea, însă a învățat la Bârlad. În 1959, a absolvit ca șefă de promoție cursurile nou înființatului Complex Școlar (în prezent denumit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”). Între 1959-1964, a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, pe care le încheie ca șefă de promoție la nivel de țară. În continuare, timp de 40 de ani (1964-2004), a fost profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și, între 1996-1999 a fost director adjunct al unității.

„În 2007, și-a dat doctoratul în științe umaniste-istorie, cu teza «Istoria unei familii: Costache». Doctoratul este încununarea unei remarcabile activități științifice, ilustrate și de articolele publicate în revista Magazin Istoric: «Nunta de la Suseni și tragicul ei epilog» – despre frații Costinești (1983); «Familii boierești – Costăcheștii» (1986); «Giuvăreștii» (1999). A publicat articole de specialitate în Anuarul Institutului de Istorie «A. D. Xenopol» din Iași și în revista Arhiva genealogică a Institutului Român de Genealogie și Heraldică «Sever Zotta», a cărui membră este din 1999. Este autoarea a două volume ce se înscriu în munca sa de cercetare genealogică: «Familia Costache. Istorie și genealogie» (2011) și «Familia Kostaki. Studii, memorii, documente» (2013). A colaborat la lucrarea «Lupu C. Kostaki. Memoriile unui trădător» (2020)”, se arată în memoriul de activitate al profesoarei Monu întocmit de reprezentanții Academiei Bârlădene.

De asemenea, de-a lungul vremii, a contribuit la editarea a două cărți ale academicianului C. D. Zeletin („Nu-i mai ajunge sufletului” și „Scânteind ca Sirius”), a reeditat volumul „Albastru” al poetului George Tutoveanu, a inițiat și prefațat cartea de memorii „Din anii de durere” (2018) a Elenei Th. Emandi, prin care Academia Bârlădeană a marcat Centenarul unirii, a contribuit la volumele omagiale „C. D. Zeletin 75” (2010) și „C. D. Zeletin 85” (2020).

„Din martie 1995, este președinte al Societății Culturale Academia Bârlădeană. Pe parcursul celor 25 de ani, de când are această misiune, a inițiat, organizat și condus peste 200 de manifestări culturale la sediul Societății, în alte instituții de cultură din Bârlad și din zona fostului județ Tutova. Are un rol important în editarea revistei «Academia Bârlădeană», unde publică regulat articole și studii. Doamna profesor Elena Monu poate fi considerată un model de om al cetății. Cunoscătoare în profunzime a orașului, cu valorile sale culturale și de patrimoniu, este o adevărată enciclopedie de date și referințe istorice și se implică în tot ce înseamnă contribuție la promovarea tradițiilor locului. A făcut acest lucru și continuă să-l facă și în calitate de membru în Consiliul Local: în anul 2000, realeasă în mandatele 2005-2008 și 2016-2020, ca membră și președintă a Comisiei de Cultură. I se datorează, între multe altele, atribuirea numelor școlilor «Principesa Elena Bibescu» (fostă nr. 5), «Victor Ion Popa» (fostă nr. 6), «George Emil Palade» (fostă nr. 10). Este colaboratoare la Direcția Județeană Vaslui pentru Cultură-Patrimoniu. Din martie 2021, este consilier onorific al primarului pe probleme culturale. Toți bârlădenii care o cunosc pe Elena Monu – și sunt mulți! – între care numeroși foști elevi, colegi, conducători de instituții, oameni de presă, oameni obișnuiți – sunt unanimi în a o admira și a o privi ca pe un om de referință și un reper de valoare. Iar pentru noi, membrii Academiei Bârlădene, este marca de calitate intelectuală și garanția de continuitate”, mai precizează reprezentanții Academiei Bârlădene în memoriul de activitate al profesoarei Monu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.