Caligrafia, din nou pe simeze

0
881

Ieri, la ora 13.00, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a găzduit vernisajul celei de-a patra ediții a Expoziției Naționale de Caligrafie pentru deținuți, „Artă din condei”. Proiectul inițiat de Penitenciarul Vaslui în anul 2017 are anvergură națională, primele trei ediții defășurându-se cu o frecvență anuală.

Pandemia generată de virusul Sars-CoV-2 a știrbit continuitatea activității, însă, după un an de pauză, proiectul a fost reluat. Ediția din acest an este dedicată bicentenarului Vasile Alecsandri, iar interesul manifestat de unitățile penitenciare a fost mai mare decât la celelalte ediții. Unitatea organizatoare a primit 291 de lucrări provenite din 23 de penitenciare: Aiud, Arad, Baia Mare, Bistrița, București Jilava, București Rahova, Botoșani, Codlea, Deva, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Galați, Gherla, Iași, Oradea, Ploiești, Poarta Albă, Slobozia, Tulcea, Timișoara, Târgu Mureș, Târgșorul Nou și, bineînțeles, Vaslui.

Proiectul are drept scop promovarea spiritului de competiţie și performanță în deprinderea artei de a scrie frumos și corect, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor aflate în detenție, stimularea creativității, menținerea unei stări mentale optime prin ocuparea timpului liber într-un mod plăcut, stimularea competitivității, dar și sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța implicării în activități care vizează reintegrarea socială a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate. De asemenea, se urmărește, în egală măsură, promovarea scrisului de mână, a caligrafiei ca artă, precum și promovarea literaturii române.

În proiect au fost incluse 153 de persoane private de libertate din unitățile amintite. Lucrările lor au fost evaluate de către o comisie formată dintr-un cadru didactic și doi specialiști ai Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, 100 de lucrări fiind expuse.

Vizitatorii Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui vor putea admira expoziția până la sfârșitul lunii iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.