ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI – 26 IIUNIE 2021

Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care ne exprimăm deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale Armatei Române.

Tricolorul, care exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor, a fost purtat spre redute de bravii luptători de la 1877-1878 şi arborat pe metereze, să vestească lumii că Ţara Românilor  există şi este liberă şi stăpână pe destinele ei. De atunci, Drapelul a fost martor la toate momentele importante din istoria noastră – înfăptuirea marii Uniri, din 1918, care a însemnat desăvârşirea unităţii politice a naţiunii române, participarea românilor în Primul şi Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din Decembrie 1989.

Pentru militari, drapelul are o semnificaţie cu totul aparte. În acest sens au rămas memorabile cuvintele rostite, în anul 1863, în faţa ostaşilor români, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul decernării primelor drapele de luptă ale armatei: „Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri! Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.

Parlamentul României, prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998,  a  hotărât, ca data de      26 iunie să fie proclamată drept ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL, unul dintre cele mai puternice simboluri ale identităţii naţionale, care ne obligă la o continuă aducere aminte a eroilor neamului, a faptelor şi principiilor care i-au însufleţit pe români de-a lungul încercărilor ce le-au marcat istoria.

Cu acest prilej, Instituţia Prefectului şi Garnizoana Vaslui, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui şi Consiliul Judeţean Vaslui, desfăşoară manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional al României.

Ceremonia publică de înălţare a Drapelului României va avea loc în faţa Palatului Administrativ din municipiul Vaslui, sâmbătă, 26 iunie 2021, începând cu ora 10.00.

COMANDANTUL GARNIZOANEI VASLUI

Locotenent-colonel DAN OSOIANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.