Militari bârlădeni la exercițiul Defender Europe 2021, din Germania

Mai mulți militari de la două unități militare din cadrul Garnizoanei Bârlad au luat parte la exercițiul Defender Europe 2021, alături de alți circa 28.000 de militari din 26 de state. Exercițiul multinațional condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statele Unite ale Americii pentru Europa și Asia s-a desfășurat în peste 30 de zone de antrenament din 12 ţări, însă militarii bârlădeni s-au instruit în Grafenwoehr, Germania.

Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” și Batalionul 83 LAROM „Bogdan I”, două din cele patru unități militare ce compun Garnizoana Bârlad, se numără printre numeroasele unități militare din România și alte 26 de țări care, în ultimele trei săptămâni, au luat parte cu mai mulți militari la un amplu exercițiu multinațional.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Apărării Naționale, este vorba despre exercițiul Defender Europe 2021, la care Armata României a dislocat, pe 27 mai, circa 150 de militari din toate categoriile de forțe în Centrul de instruire al Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa (USAREUR-AF) din Grafenwohr, Germania. Astfel, între 27 mai și 15 iunie, militarii români s-au antrenat alături de militarii USAREUR-AF, celulele de răspuns (RC) pentru exercițiul de comandament Defender Europe 2021 Computer Assisted Exercise / Command Post Exercise (CAX / CPX), în sprijinul Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE).

„În perioada 27.05 – 15.06.2021, militarii Batalionului 83 LAROM «Bogdan I» au participat la exercițiul Defender Europe 21 CPX, la Centrul de Instruire al Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa din Grafenwoehr, Germania, în calitate de celulă de răspuns a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE HQ). Militarii și-au format deprinderile necesare în utilizarea programelor de simulare WARSIM și JLDM și și-au îndeplinit misiunea cu succes. Suntem gata să îndeplinim orice tip de misiune oriunde și oricând!”, au precizat, ieri, 17 iunie, reprezentanții unității militare bârlădene.

„Misiune îndeplinită! Aceasta a fost formula de raport a comandantului detașamentului, locotenent colonel Mihai Calinciuc, la întoarcerea din misiunea la care a participat personalul unității, în perioada 24 mai – 14 iunie 2021. Detașamentul constituit din personalul Regimentului 52 Artilerie Mixtă «General Alexandru Tell» a participat la activitățile specifice exercițiului de comandament Defender Europe 2021 Computer Assisted Exercise / Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), în Grafenwoer, Germania. În semn de apreciere pentru profesionalismul și devotamentul de care au dat dovadă pe timpul desfășurării exercițiului, militarii au fost recompensați cu «Certificate de apreciere» de către comandantul Corpului Multinațional Sud-Est, general locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu și locțiitorul Corpului Aliat de Reacție Rapidă, general maior Lorenzo D’Addario. «Certificatele de apreciere» au fost înmânate personalului de către comandantul detașamentului, pe platoul de adunare a Regimentului 52 Artilerie Mixtă «General Alexandru Tell»”, se arată într-o postare făcută ieri, pe pagina oficială de socializare a Regimentului.

„(…) Defender Europe 2021 CAX / CPX reprezintă un eveniment major de instruire pentru HQ MNC-SE, prin care se urmărește atât creșterea nivelului de pregătire și de interoperabilitate într-un mediu de instruire multinațional alături de militarii națiunilor participante, cât și demonstrarea capabilității operaționale inițiale (IOC). De asemenea, în această săptămână s-a realizat dislocarea în România a aproximativ 100 de militari din cadrul Comandamentului Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie și integrarea acestora în structurile specifice HQ MNC-SE pregătite pentru exercițiu. În anul 2020, capacitatea operațională a HQ ARRC a fost reconfirmată, iar din această perspectivă, experiența HQ ARRC este valoroasă pentru operaționalizarea HQ MNC-SE”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale din data de 27 mai.

„(…) Defender Europe 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate ale Forţelor Terestre ale SUA cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. Aflat în plină desfăşurare, exercițiul Defender Europe 21 integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor militare aliate şi partenere din 26 de naţiuni, care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări”, a mai precizat Ministerul Apărării Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.