În ce stadiu se află drumul strategic Bârlad – Laza – Codăești?

0
1587

La aproape un an și jumătate de la semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor la obiectivul de investiție „Reabilitarea și modernizarea Drumului strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, oficialii Consiliului Județean (CJ) Vaslui au vizitat loturile aflate în lucru pentru a vedea stadiul lucrărilor. Potrivit contractului, execuția lucrărilor trebuie finalizată în 30 de luni.

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, însoțit de directorul Direcției de Dezvoltare și Cooperare, Emilian Agafiței, manager de proiect, și directorul adjunct al Direcției Tehnice, inginerul Cătălin Toma, a vizitat șantierele deschise pentru implementarea proiectului „Reabilitarea și modernizarea Drumului strategic județean Bârlad – Laza – Codăești”. Potrivit reprezentanților CJ Vaslui, la această dată, pe cele trei loturi ale drumului strategic au fost realizate o serie de lucrări.

Astfel, au fost executate lucrări de terasamente, refacere a sistemului rutier și așternere îmbrăcăminte asfaltică, dar au fost amenajate și sisteme de scurgere a apelor pluviale (șanțuri betonate), fiind realizate inclusiv lucrări de relocare a rețelelor de utilități. De asemenea, au fost construite noi poduri, iar pe diferite tronsoane au fost executate lucrări de stabilizare cu lianți hidraulici, așternere strat balast și piatră spartă, fiind pregătite mai multe sectoare de drum pentru așternerea covorului asfaltic.

Această investiție este finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, și are o valoare totală de 222.001.842 lei cu TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de CJ Vaslui. Termenul de finalizare a lucrărilor este data de 30 iunie 2022.

Beneficiarul proiectului „Reabilitarea și modernizarea Drumului strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)” este Consiliul Județean Vaslui. Investiția este implementată în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, care sunt traversate de drumul strategic.

De menționat că contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat la sediul CJ Vaslui pe 9 ianuarie 2019, fiind prevăzută o valabilitate de 35 de luni (proiectare – 5 luni și execuție – 30 luni). Rezultatele urmărite prin implementarea proiectului sunt: lungimea de drum județean reabilitat / modernizat conectat la TEN-T – 82,649 km; lungimea de pistă de biciclete nou construită – 1.710 m; lungimea trotuarelor pietonale modernizate / realizate – 23.460 ml; stații de transport public construite / modernizate – 24; poduri noi, care înlocuiesc podurile existente – 7; poduri reabilitate – 6; podețe noi pentru scurgerea apelor – 15; înlocuirea podețelor existente cu podețe noi – 127; reparații la podețele existente – 62; amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată – 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.