Sportivii CSS Bârlad au donat sânge

0
743

Pentru că, în ultimul timp, Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad se confruntă cu o reducere a numărului de donatori și, implicit, cu stocuri mici de sânge, au fost lansate apeluri pentru a-i mobiliza pe cetățeni să doneze sânge. Astfel, după ce, pe 4 martie, mai mulți motocicliști înscriși în clubul „Bikerboyz” Bârlad s-au prezentat la CJTS Bârlad în acest scop, iată că astăzi, 5 aprilie, sportivii legitimați la Clubul Sportiv Școlar (CSS) Bârlad au răspuns afirmativ campaniei umanitare „Și tu poți salva o viață!”. Concret, conștientizând că stă în puterea fiecăruia să salveze vieți, 13 rugbiști și atleți de la CSS Bârlad au donat sânge.

Și nu este prima acțiune umanitară la care sportivii bârlădeni se implică, în ultimii ani, aceștia participând la strângeri de fonduri pentru cazuri sociale, alte campanii de donare de sânge, dar și la acțiuni precum oferirea de daruri copiilor internați în secția de Pediatrie a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

„E nevoie de sânge! Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad se confrunta cu o scădere drastică a donatorilor voluntari de sânge, riscând să ajungem într-un blocaj privind furnizarea de componente sanguine către spitale. Donarea de sânge este un act nobil, prin care dumneavoastră veți ajuta pe cineva aflat în suferință! Vă așteptăm în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-11.30, la sediul nostru din Bârlad, strada Mihail Kogălniceanu nr.11. Pentru informații suplimentare, puteți suna la numerele de telefon 0335/414.490 și 0774.667.087. Vă asigurăm că personalul CJTS Bârlad respectă cu rigurozitate normele de igienă și de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Vă așteptăm!”, este apelul lansat de conducerea CJTS Bârlad spre finele lunii februarie.

Așa cum prevăd protocoalele, recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei. Au nevoie de transfuzii de sânge femeile cu complicații ale sarcinii (avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere), copiii cu anemie severă, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente, bolnavii de cancer, persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale, bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).

Cine poate deveni donator?

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, spun reprezentanții CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.