Proiectul ”Ștefan cel Mare, istorie comună – patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, la start!

0
410

În vederea restaurării, conservării și punerii în valoare a unei părți din Ansamblul monumental ”Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, amplasat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, Consiliul Raional Soroca, din Republica Moldova, în calitate de aplicant și lider de parteneriat, împreună cu Județul Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, în calitate de parteneri, au depus pentru finanțare proiectul „ȘTEFAN CEL MARE, COMMON HISTORY – SHARED HERITAGE, SOROCA – VASLUI” („Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”), în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 2.1 – Promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric, Obiectivul tematic 3: Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.

Obiectivul general al proiectului constă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al județului Vaslui și al raionului Soroca, prin restaurarea monumentelor reprezentative situate în cele două regiuni și prin organizarea de evenimente transfrontaliere menite să întărească identitatea culturală locală specifică și dialogul cultural.

Proiectul, depus în 2018, a fost aprobat de către Comitetul Comun de Selecție al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014-2020, iar semnarea contractului de finanțare a avut loc în data de 31.03.2021.

Implementarea proiectului se va realiza pe o perioadă de 24 luni și începe, conform contractului de finanțare, cu data de 01.04.2021. Unul dintre obiectivele specifice preconizate a fi realizate pentru atingerea obiectivului general este executarea lucrărilor de restaurare necesare la Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, pentru a îmbunătăți potențialul turistic transfrontalier.

Din cele trei părți componente ale ansamblului monumental, proiectul prevede restaurarea și conservarea platoului de recreere de la baza grupului statuar cu cele două fântâni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul național DN 24 până la baza scărilor, precum și a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24.

Pentru punerea în valoare a ansamblului monumental și valorificarea sa în scop turistic, pe platou va fi construit un punct de informare turistică. Toate aceste investiții au drept scop creșterea competitivității economice și a atractivității turistice la nivelul județului Vaslui. Valoarea totală a întregului proiect propus spre finanțare este de 1.664.118,40 euro, din care valoarea gestionată de UAT Județul Vaslui – partener 1 în cadrul proiectului (B1) este de 308.417,76 Euro.

Un alt proiect al Consiliului Județean Vaslui, intitulat „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, a fost preselectat în 2019 pentru finanțare în urma evaluării tehnice și financiare. Acesta are o valoare totală de 7.647.954 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6.883.158 lei. Inițiatorii proiectului sunt CJ Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean Vaslui, Raionul Hâncești din Republica Moldova și Primăria Muntenii de Jos. Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat „Ctitorii Ștefaniene” și două spații expoziționale. Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare. În cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.