Doctor din Bârlad, indignat: „în loc să dăm sfaturi responsabile, îndemnăm oamenii să «nu poarte botniță»”!

0
3915

Medicul bârlădean Ovidiu Ciobotaru, transferat din proprie inițiativă de la Medicină Internă la Boli Infecțioase pentru a lupta cu „covizii”, atrage atenția popuației asupra faptului că infecția cu SARS-CoV-2 este reală și omoară oameni, unii chiar tineri și fără alte probleme medicale. Totodată, acesta se declară indignat de faptul că cei care îndeamnă oamenii să „nu poarte botniță” nu fac altceva decât să pună în pericol viața semenilor. Și situația este, într-adevăr, alarmantă. Numai în ultimele șase zile, 24 de oameni internați în spital au murit din cauza noului coronavirus.

Medicul Ovidiu Ciobotaru, transferat la solicitarea sa de la secția de Medicină Internă la cea de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, unitate de suport în lupta COVID-19, este indignat de faptul că unii colegi de breaslă nu doar că nu le recomandă pacienților să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, ci chiar promovează idei conspiraționiste. Prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, acesta vrea să atragă atenția internauților că virusul este cât se poate de real, ba chiar se moare „pe capete” din cauza lui, dând exemplu faptul că, numai ieri, 6 aprilie, acesta a semnt trei certificate de deces.

„Astăzi (ieri, n.r.), la serviciu, am scris 3 certificate de deces. În weekend, am scris unul pentru un tânăr de 49 de ani, fără alte boli. Toți cu forme critice de COVID-19. Asta se întâmplă când, în loc de sfaturi responsabile, oferim oamenilor «îndemnuri la libertate»! În loc să îndemnăm oamenii să se comporte responsabil, mai ales prin exemplul personal, noi îndemnăm oamenii să «nu poarte botniță»! Responsabilitatea îndrumării oamenilor în momentele grele ale unei societăți aparține intelectualilor, adică acelor oameni care sunt educați şi ar trebui să înțeleagă fenomenul cu care ne confruntăm. Numai că, la noi, unii medici nu doar că nu promovează medicina pe care o practică și pe care se presupune că o cunosc, dar mai promovează şi tot felul de conspirații care mai de care mai năstrușnice. Bravo, domnilor «intelectuali», dormiți bine noaptea? Voi, cei care îndemnați poporul să nu se vaccineze, să nu poarte mască şi să protesteze împotriva «dictaturii medicale»!”, este postarea plină de indignare a medicului Ciobotaru.

În realitate, valul trei al pandemiei este chiar mai agresiv decât precedentele, iar situația este mai alarmantă decât o prezintă doctorul bârlădean. Dovadă stă faptul că, de la începutul lunii și până ieri, adică între 1- 6 aprilie, la nivelul județului au fost înregistrate nu mai puțin de 24 de decese în rândul pacienților spitalizați în stare critică cu infecția SARS-CoV-2. Asta în timp ce alte 319 persoane au fost confirmate pozitiv, numărul total ridicându-se la 14.965.

Potrivit situației transmise, ieri, de către Prefectura Vaslui, în spital erau internate 296 de persoane, dintre care 282 pe secții (0 asimptomatici, 29 cu forme ușoare, 136 cu forme medii și 117 cu forme severe) și 14 în ATI (7 intubați și 3 pe masca CPAP). Numărul total al persoanelor decedate se ridică la 429, în timp ce numărul celor vindecate este de 13.743, iar alte 497 sunt pozitive la domiciliu. Din totalul de 28 de paturi ATI la nivelul județului (20 la spitalul din Bârlad și 8 la spitalul din Vaslui), ieri erau disponibile 6 paturi. Evident, acestea s-au eliberat după ce pacienții care le ocupau au pierdut lupta cu viața.

De altfel, datele centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui arată faptul că, ieri, la nivelul județului, nu mai puțin de zece UAT-uri se aflau în scenariul „roșu”, adică au înregistrat mai mult de trei infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În ordine descrescătoare, acestea sunt: Șuletea (15 cazuri, rată infectare 6,68), Albești (16 cazuri, rată infectare 5,59), Grivița (18 cazuri, rată infectare 5,03), Bârlad (274 cazuri, rată infectare 3,95), Tutova (15 cazuri, rată infectare 3,85), Băcani (12 cazuri, rată infectare 3,82), Roșiești (11 cazuri, rată infectare 3,61), Viișoara (6 cazuri, rată infectare 3,61), Ștefan cel Mare (12 cazuri, rată infectare 3,54) și Epureni (10 cazuri, rată infectare 3,39).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.