Centrele de permanență și de vaccinare din Bârlad, în pericol

1
1764

Dacă medicii de familie și cei din cadrul spitalului bârlădean vor refuza, în continuare, să accepte să lucreze la centrele de vaccinare anti COVID-19 din Bârlad, în scurt timp, procesul de imunizare a populației s-ar putea opri. Cel puțin până vor fi găsiți medici dispuși să sprijine comunitatea. În aceeași situație se află și centrul de permanență, unde sunt acordate primele îngrijiri medicale în cazul urgențelor ușoare.

După ani în care autoritățile locale au întreprins toate demersurile necesare, la jumătatea lui decembrie 2019, a fost deschis primul și singurul Centru de permanență de pe raza Bârladului, ce se adresează pacienților care au nevoie de consultații și tratamente gratuite pentru urgențele ușoare. Obiectivul a fost amenajat în incinta Centrului de Sănătate al Asociației „Myosotis”, aflat în zona centrală, în imediata apropiere a magazinului Pennymarket (str. Ștefan cel Mare, nr. 6, bl B1-3, scara B, parter) și a fost deschis pentru a descongestiona aglomerația de la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”. În zilele lucrătoare, acesta funcționează în intervalul orar 15.00 – 08.00, iar în week-end și de sărbătorile legale, este deschis non-stop.

Și în acest caz, dar și în cazul centrelor de vaccinare anti COVID-19 amenajate în incinta sălii de sport de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” și a Centrului de Revitalizare Corporală și Loisir, unde în fiecare săptămână vin să se vaccineze sute de persoane din oraș și nu numai, situația este incertă. Și asta deoarece majoritatea medicilor de familie și a celor angajați la spital refuză să lucreze acolo, deși sunt plătiți foarte bine pentru această activitate. Nici apelul public făcut de primarul Dumitru Boroș la finele ședinței Consiliului Local din 26 februarie, care i-a rugat pe doctori să sprijine comunitatea locală așa cum și Consiliul Local a sprijinit cu peste 100 miliarde lei vechi spitalul în ultimii patru ani, nu a avut efectul scontat.

Din acest motiv, ieri, 31 martie, edilul șef a convocat o întâlnire cu toți factorii de decizie de la nivel local în vederea rezolvării celor două probleme majore pentru oraș: suplimentarea numărului de medici de la centrele de vaccinare locale și asigurarea asistenței medicale la Centrul de permanență. La întrevedere, au luat parte reprezentanți ai medicilor de familie și ai celor din cadrul spitalului, delegați din partea Direcției de Sănătate Publică Vaslui, precum și președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui, Marius Arcăleanu. Tema principală a discuțiilor a fost identificarea unor soluții pentru ca centrelele de permanență și de vaccinare din municipiu să poată funcționa în continuare cu suficient personal medical.

„Avem probleme cu lipsa medicilor, atât la centrele de vaccinare, cât și la centrul de permanență local, unde, din păcate, activitatea se desfășoară din ce în ce mai greu. Am făcut un apel public, în special la medicii de familie și la cei din spital, să sprijine aceste centre prin prezența lor. Reiau, astăzi, rugămintea de a strânge rândurile și de a participa, în primul rând, la campania de vaccinare, dar și de a nu abandona activitatea de la Centrul de permanență Bârlad unde, s-a demonstrat deja, este o adresabilitate foarte mare, în actualul context sanitar. Necesitatea acestei întâlniri a fost dată și de scenariul «roșu» în care se află municipiul nostru, împrejurare în care nu ne permitem să oprim procesul de vaccinare a populației”, a declarat primarul Boroș.

Întâlnirea a durat mai bine de o oră, concluzia acesteia fiind că fiecare dintre participanți se va implica activ pentru a convinge cât mai mulți membri ai corpului medical local să sprijine centrele confruntate cu acute lipsuri în privința resurselor umane.

1 COMENTARIU

  1. Au obosit eroii ?!?!?!? Medicii nu fac decat sa completeze un formular cu raspunsurile date de vaccinat. Mai este unul care supravegheaza vaccinatii 15 minute si care ar trebui sa intervina in prima faza daca se intampla ceva. Pentru asta primesc 100 de lei. Nu le este rusine sa stea pe bani multi primiti de la casa de asigurari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.