Cei mai buni informaticieni de gimnaziu din județ merg la națională

0
704

Patru elevi din Vaslui și doi din Bârlad vor reprezenta județul la faza națională a Olimpiadei Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (OSEPI), secțiunea gimnaziu, ce se va desfășura săptămâna viitoare. Toți se pregătesc în cadrul Centrului Județean de Excelență Vaslui.

Pentru al doilea an școlar, pandemia de SARS-CoV-2 i-a forțat pe oficialii din Ministerul Educației să nu mai permită organizarea convențională a olimpiadelor școlare, astfel încât elevii calificați la diferitele etape ale competițiilor școlare să nu riște să se infecteze cu virusul chinezesc.

Acum însă, în anul școlar 2020-2021, Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică a decis să-i provoace totuși pe cei mai buni elevi la Informatică din țară, organizând OSEPI, o competiție care își propune suplinirea etapelor Olimpiadei de Informatică și a taberelor de lot național. Cu mențiunea că elevii participanți la etapele locale, județene și națională susțin probele în propria clasă ori acasă, fiind monitorizați video.

Astfel, în urma etapei județene a OSEPI, adresată elevilor de gimnaziu și desfășurată pe 21 martie, la începutul acestei săptămâni, au fost desemnați cei șase elevi ce vor reprezenta județul la faza națională. Este vorba despre patru elevi din Vaslui și doi din Bârlad.

La clasa a V-a, s-au calificat Emilian Cârnu, care învață la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, și Vlad Nicolae Toma, de la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui, iar la clasa a VI-a – elevii Ștefan Puică, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, și Tudor George Dorobăț, de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

La clasa a VII-a, județul va fi reprezentat de Ana Irina Cioată, care învață la Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” Vaslui”, iar la clasa a VIII-a, de Andrei Puică, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui. Toți cei șase calificați la etapa națională a OSEPI se pregătesc pentru performanță în cadrul Centrului Județean de Excelență Vaslui.

Faza națională se va desfășura săptămâna viitoare, organizatorii anunțând ieri, 31 martie, că rămân valabile cele două scenarii de organizare de la etapa județeană, respectiv online individual și online instituțional.

„Dacă doriți susținerea probei în scenariul online instituțional, trebuie să vă adresați școlilor voastre, însă acestea nu au obligativitatea organizării probei, mai cu seamă că există un ordin de ministru care a stabilit vacanță datorată situației sanitare. Pentru etapa națională, la monitorizarea video, apar unele modificări comparativ cu etapa județeană. Astfel, la scenariul online individual, este acceptată doar următoarea variantă: două filmări, una fiind captura de ecran, cealaltă fiind filmarea camerei în care concurentul susține proba. Filmarea camerei, din lateral, trebuie să surprindă parte din fața concurentului, mâinile sale, dar și ecranul. Este evident că nu poate fi redat conținutul ecranului în cel mai mare detaliu, dar este important ca acesta să fie suficient de clar, astfel încât să poată fi posibilă o sincronizare între filmarea externă și captura de ecran. La începutul probei, trebuie să vă îndreptați către cameră și să vă prezentați”, precizează reprezentanții Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.