Bombă și proiectile de artilerie găsite în fața Primăriei Vulturești!

0
673

Mai mult de 80 de elemente de muniție, printre care și o bombă, au fost găsite în fața Primăriei Vulturești, în urma unor săpături efectuate pentru lucrările din cadrul proiectului de amenajare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare menajeră.

Descoperire șocantă făcută ieri, 26 aprilie, de echipa de muncitori care execută lucrările la proiectul „Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul «Înființare sistem de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna Vulturești, județul Vaslui»”. În timp ce făceau săpături chiar în fața primăriei comunei, oamenii au dat peste un proiectil vechi de zeci de ani. Speriați că s-ar putea întâmpla o tragedie, aceștia au sunat la 112 și au alertat autoritățile.

În cel mai scurt timp, la fața locului a fost trimisă echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al Județului Vaslui, care a intervenit pentru asanarea mai multor proiectile descoperite în același loc.

„La sosirea echipajului de intervenție, fusese găsit un proiectil, săpăturile fiind continuate până la înlăturarea pericolului. După aproximativ patru ore de muncă, pirotehniștii au scos la suprafață peste 80 elemente de muniţie. Astfel, au fost găsite nouă proiectile de artilerie calibrul 75 mm, o bombă de aruncător calibrul 60 mm, un  proiectil de  artilerie calibrul 105 mm, cinci tuburi proiectile calibrul 75 mm, un tub proiectil calibrul 14,5 mm, 60 cartușe calibrul 7,62 mm și șase tuburi cartușe calibrul 7,62 mm. În acest moment (ieri, ora 18.15, n.r.), toată muniția găsită este transportată în siguranță la depozitul special amenajat pentru astfel de muniții rămase neexplodate, urmând ca acestea să fie distruse la o dată ulterioară”, ne-au declarat reprezentanții ISU Vaslui.

Specialiștii din cadrul ISU Vaslui atrag atenția tuturor că, în cazul în care cineva descoperă muniţie rămasă neexplodată, trebuie să respecte următoarele măsuri de prevenire: • nu atingeți aceste elemente; • nu le loviți sau nu le mișcați din locul în care le-ați găsit; • nu încercați să demontați componentele muniţiei sau le transportați, depozitați în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi; •anunțați Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente!

De menționat că, în urmă cu câteva zile, mai exact pe 19 aprilie, echipa pirotehnică a ISU Vaslui a descoperit în Vaslui, pe strada Ștefan cel Mare, la circa 250 de metri Sud-Est față de Spitalul Județean de Urgență Vaslui zece elemente de muniţie, în speță patru proiectile de artilerie explozive calibrul 152 mm, două proiectile de artilerie explozive calibrul 210 mm, două proiectile perforante calibrul 152 milimetri și două focoase. Acestea au fost aduse la suprafață tot după o muncă de peste patru ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.