Bârlad: se va schimba locul de plecare la examenul auto pentru șoferii din categoria B

De la mijlocul lunii viitoare, bârlădenii care vor da examen pentru obținerea permisului de conducere, categoria B, nu vor mai avea ca punct de plecare la proba de traseu actuala locație din zona centrală a orașului, ci aleea dintre Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Parcul „Mihai Eminescu”. Măsura se va aplica la aproape un an de la aprobarea în Consiliul Local Bârlad și doar ca urmare a faptului că, recent, a primit aviz favorabil din partea Poliției Municipiului Bârlad – Biroul Rutier.

Pe 30 iunie 2020, consilierii locali bârlâdeni au adoptat Hotărârea nr. 180 ce viza „aprobarea schimbării locului de plecare la examenul auto – categoria B, de la locația din strada Vasile Lupu, în strada Mihai Eminescu, pe aleea situată între Liceul «Mihai Eminescu» și Parcul «Mihai Eminescu»”. Respectiva hotărâre nu a primit viza de legalitate din partea Prefecturii Vaslui, întrucât traseele pentru proba practică trebuie stabilite de poliția rutieră, nu de consilierii locali.

„Cu ocazia controlului de legalitate exercitat de către prefect, s-au constatat următoarele: hotărârea este nelegală întrucât a fost adoptată cu depășirea atribuțiilor Consiliului Local, fiind încălcate următoarele dispoziții legale: art. 14 și art. 4 alin. (6) și alin. (7) din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Vaslui de la acel moment.

Concret, în art. 14 din Ordinul nr. 268/2010 se prevede că „traseele folosite la proba practică se stabilesc de către poliția rutieră și sunt, de regulă, altele decât cele folosite în procesul de instruire practică a cursanților. Traseele trebuie să fie stabilite astfel încât să permită examinatorului aprecierea deprinderilor și aptitudinilor necesare conducerii în siguranță a unui autovehicul și să corespundă criteriilor stabilite la art. 4 alin. (6)”.

Acum, la aproape un an de la adoptarea Hotărârii nr. 180, în sfârșit, proba practică pentru categoria B va avea ca punct de plecare strada Mihai Eminescu, așa cum au dorit de la bun început instructorii auto din Bârlad, care au solicitat acest lucru Consiliului Local. În acest sens, pe 28 aprilie, Primăria Bârlad a trimis o adresă către Prefectura Vaslui – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Sindicatul Instructorilor Auto Vaslui, Poliția Municipiului Bârlad – Biroul Rutier și Poliția Locală Bârlad, prin care se aduce la cunoștință schimbarea locului de plecare la examenul auto.

„Prin prezenta, vă înaintăm avizul favorabil emis de Poliția Municipiului Bârlad – Biroul Rutier, înregistrat la Primăria Municipiului Bârlad cu nr. 14.946/24.04.2021, privind schimbarea locației de plecare la examenul practic de obținere a permisului de conducere pentru categoria B din strada Vasile Lupu, unde se desfășoară în prezent, în strada Mihai Eminescu, și vă sălicităm să întreprindeți toate măsurile ca, începând cu data de 13.05.2021, să se respecte noua locație de plecare la examenul practic de obținere a permisului de conducere, respectiv aleea dintre Liceul «Mihai Eminescu» și Parcul «Mihai Eminescu»”, se precizează în adresa semnată de primarul Dumitru Boroș.

Principalul motiv pentru schimbarea locului de plecare la proba practică este decongestionarea traficului rutier din zona străzii Vasile Lupu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.