Aproape 10.000 de vasluieni vor să se vaccineze, dar nu au cum

0
904

De două săptămâni, adică de când s-a startul programărilor la vaccinare și pentru populația generală, aproape 10.000 de persoane din județ s-au înscris pe platforma Rovaccinare și se află pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti SARS-CoV-2 la centrele din Bârlad, Vaslui și Huși. Acestea așteaptă deblocarea locurilor pentru a se putea imuniza, în speță primirea a suficiente doze de ser la nivelul județului, astfel încât cetățenii de pe listele de așteptare să fie chemați la vaccinare. În paralel, în același interval de timp, alte circa 8.000 de persoane au fost vaccinate în cele opt centre din județ.

După cum au anunțat autoritățile centrale, pe 15 martie, s-a dat startul programărilor la vaccinarea anti COVID-19 și pentru persoanele din etapa a III-a, adică pentru populația generală. De atunci și până acum, adică în decurs de două săptămâni, platforma Rovaccinare (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/) a fost accesată de mii de vasluieni, pe listele de așteptare figurând deja aproape 10.000 de persoane care s-au programat în vederea imunizării anti SARS-CoV-2. Numai în primele 24 de ore, au fost „înșfăcate” 5.354 de locuri inexistente la cele șapte centre de vaccinare din județ unde se distribuie serurile Pfizer/BioNTech și Moderna. Cu alte cuvinte, toate aceste persoane s-au înscris pe platformă pe niște liste de așteptare, iar când se vor debloca locurile, vor avea prioritate la vaccinarea anti COVID-19. În paralel, în același interval de timp, alți circa 8.000 de cetățeni din județ au fost vaccinați cu prima sau a doua doză în cele opt centre funcționale în Bârlad, Vaslui și Huși.

Astfel, după cum se observă pe platforma https://vaccin.live, ca și până acum, preferatul județului a fost centrul de vaccinare amenajat în incinta sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, unde, până ieri, la prânz, pe listele de așteptare, figurau 2.122 de persoane ce și-au rezervat locuri. În ordine descrescătoare, urmează:

• Clubul Pensionarilor Vaslui – 2.084 programări în așteptare;

• Centru S – Spitalul Județean de Urgență Vaslui – 1.673;

• Centru S – Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad – 1.276;

• Sala de Sport din str. Alexandru Ioan Cuza nr. 12 Huși – 1.182;

• Centru S – Sala de Sport din str. Alexandru Ioan Cuza nr. 12 Huși – 908;

• Centru P – Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” Bârlad – 610.

Cine are prioritate la vaccinare?

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, prin prezentarea centrelor de vaccinare pe tipurile de vaccin administrate în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a devansat implementarea acestei funcționalități în platforma de programare. Astfel, la acest moment, a devenit activă harta centrelor pe tipuri de vaccin și este disponibilă pe site-ul de informare https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/. Harta este interactivă și fiecare utilizator poate filtra afișarea centrelor pe județe sau pe numărul locurilor disponibile. De asemenea, sunt afișate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de așteptare pentru fiecare dintre cele trei vaccinuri produse de companiile farmaceutice: Pfizer/BioNTech, Moderna și Oxford/AstraZeneca”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

„Platforma de programare (Rovaccinare: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/) realizează notificarea persoanelor prin respectarea categoriei de populație prioritară stabilită prin Strategia de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare. Prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de așteptare este următoarea: 75% – populația cu grad ridicat de risc; 25% – persoanele care desfășoară activități esențiale; populația generală, în cazul în care rămân locuri neocupate. La înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării. O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise. Este important de menționat faptul că o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei. După primirea notificării prin SMS și e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică și să selecteze data și ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează dovada cu datele de prezentare pentru administrarea dozelor”, mai precizează directorul executiv al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.