Virusul SARS-CoV-2 a mutat în online trei grupe de grădiniță și două clase de ciclul primar

0
1560

Nici bine nu a început școala cu prezența fizică a copiilor la cursuri că, deja, au și început problemele. Din cauză că, până ieri, doi elevi și șase educatori de la unitățile școlare din județ au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, timp de două săptămâni, toți elevii a două clase din ciclul primar și toți preșcolarii a trei grupe de grădiniță nu vor mai merge la cursuri, ci vor învăța după scenariul „roșu”, adică exclusiv online.

Prima săptămână de școală din semestrul al II-lea a adus și primele cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ce-i drept, ceva mai devreme decât ar fi sperat autoritățile locale și județene. Indiferent de sursa de infectare, cert este că, după numai patru zile de cursuri în sistem „față în față”, în unitățile școlare din județ au fost înregistrate nu mai puțin de opt cazuri de infectare. Este vorba despre doi copii și șase adulți (cadre didactice).

„În toate unitățile de învățământ din județ, activitatea didactică se desfășoară conform scenariilor aprobate prin Hotărârea nr. 9 din 5 februarie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Inspectoratul Școlar Județean Vaslui monitorizează activitatea din școli, așa cum precizează Ordinul comun nr. 3235/93 din 5 februarie, urmărind respectarea prevederilor acestuia, corelate cu propunerile Consiliilor de Administrație din școli și cu anchetele epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Scenariul de funcționare se schimbă în fiecare vineri pentru săptămâna următoare, conform ratei incidenței cumulative raportate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui la nivelul fiecărei localități”, ne-a declarat prof. Loredana Roman, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.

„În funcție de situațiile care apar pe parcursul săptămânii, dacă se impune suspendarea cursurilor pentru întreaga unitate de învățământ și trecerea în sistem online, se convoacă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. În ceea ce privește efectiv cazurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2, la nivelul unităților de învățământ din județ, de la debutul semestrului al II-lea, au fost confirmate opt cazuri, respectiv doi elevi și șase cadre didactice. Conform prevederilor aceluiași ordin comun, au fost suspendate cursurile cu prezența fizică și trecute în sistem online trei grupe de învățământ preșcolar și două clase de învățământ primar”, a mai precizat șefa ISJ Vaslui.

În ceea ce privește situația epidemiologică din școli de la nivel național, până ieri, 11 februarie, ora 18.00, au fost confirmate 573 de persoane (elevi și cadre didactice) din întreaga țară. Excepție fac opt județe, respectiv Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea, unde nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor. Potrivit oficialilor Ministerului Educației, incidența cumulată în rândul elevilor pe cele patru zile de la debutul semestrului al II-lea (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale.

„Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de SARS-CoV-2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii. La nivel național, au fost confirmate 573 de cazuri: • elevi confirmați în perioada 8 – 11 februarie – 244; • angajați confirmați în perioada 8 – 11 februarie – 329; • clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie – 171. Subliniem încă o dată că, în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, sunt de o importanță majoră triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu și anunțarea medicului de familie”, precizează reprezentanții Ministerului Educației.

De menționat că, pe 8 februarie, când au început cursurile după vacanța intersemestrială, cele 640 de unități școlare din județ funcționau astfel: • 490 de unități în „scenariul verde” (ce presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în sălile de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție); • 141 de unități în „scenariul galben” (ce presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase / ani de studiu); • 9 unități în „scenariul roșu” (ce presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar în sălile de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase / ani de studiu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.