Prima zi de școală, în condiții pandemice „normale”

0
590

Aproape 52 de mii de elevi vasluieni s-au prezentat fizic la cursuri în prima zi de școală din semestrul II, după aproape 3 luni de când, din cauza pandemiei, nu și-au mai putut vedea colegii și cadrele didactice altfel decât prin internet. Alți circa 7.500 de elevi, din cei care învață în cele 150 de unități de învățământ cuprinse în scenariile galben și roșu de desfășurare a cursurilor, dar și 140 de elevi care au solicitat acest lucru din motive medicale, învață în continuare de acasă. „Cursurile au debutat în condiții normale pandemice, singurele probleme care au existat fiind din cauza poleiului, care, la primele ore ale dimineții, a îngreunat circulația spre școală”, anunță prof. Loredana Roman, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Prima zi de școală din semestrul II, care a însemnat totodată redeschiderea, după aproape 3 luni, a unităților de învățământ, a fost așteptată cu nerăbdare de mare parte a elevilor și preșcolarilor vasluieni, dornici să se reîntâlnească cu colegii și cadrele didactice. Nu toți au avut însă această bucurie, elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din școlile și liceele din cele 19 UAT-uri vasluiene cuprinse, din cauza incidenței de peste 1 cazuri la mia de locuitori, în scenariile galben (hibrid) și roșu de desfășurare a cursurilor rămânând în continuare să facă cursuri online. Este vorba de 10.412 elevi, incluzând cei 112 elevi din comuna Hoceni, precum și 187 preșcolari de acolo, unde școlile și grădinițele au rămas în continuare închise. Lor li se adaugă alți 140 de elevi care, deși ar fi putut fi prezenți fizic la școală, au preferat ca din motive medicale sau pentru că au în familie persoane cu vulnerabilități, să învețe de acasă, depunând cerere în acest sens. În schimb, 41.656 de elevi și preșcolari care învață în cele 490 de unități de învățământ vasluiene care funcționează conform scenariului verde stabilit de către mai marii educației și alți 10.300 de elevi din școlile ce funcționează sub scenariul galben, au putut merge la cursuri, iar cei mai mulți au și făcut-o, conform datelor centralizate la nivelul ISJ Vaslui, absenteismul în prima zi de școală fiind chiar mai mic decât într-o perioadă normală. „Situația de la nivelul fiecărei unități de învățământ este monitorizată cu mare atenție, zilnic, de către conducerile școlilor și grădinițelor, și, implicit, de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. Împreună cu autoritățile locale, cu care avem o foarte bună colaborare, vom interveni și vom lua măsurile care se impun în fiecare caz ce poate apare, în parte. Cât despre prima zi de școală în condiții normale din acest semestru, pot spune că s-a desfășurat în condiții bune inclusiv din punct de vedere pandemic, doar accesul la cursuri întâmpinând unele probleme, din cauza poleiului existent la primele ore ale zilei”, ne-a declarat prof. Loredana Roman, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Trebuie spus că recent, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au făcut precizări comune privind portul măștii de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în sensul exceptării copiilor cu vârsta de până la 5 ani de la această obligativitate. „Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere). Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască. Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, se arată în comunicatul publicat duminică, 7 februarie, pe site-ul MEC. În rest, măsurile de protecție sanitară și distanțare fizică impuse în unitățile școlare trebuie respectate cu strictețe, pentru prevenirea de îmbolnăviri în cadrul elevilor, preșcolarilor și cadrelor didactice. La primul caz nou de Coronavirus apărut în rândul elevlor, se suspendă cursurile clasei sau grupei respective, cu testarea anti-covid a elevilor și cadrelor didactice, iar dacă apar mai multe astfel de cazuri, se poate ajunge până la suspendarea cursurilor unității de învățământ respective, elevii trecând din nou la învățământul online, se stipulează în Ordinul comun al MEC și MS nr. 3.325/93 din 04.02.2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.