Pesta porcină africană „atacă” și în localitățile Lunca și Iana

După ce, în ultimele luni, au tot fost confirmate focare de pestă porcină africană în mai multe gospodării și pe mai multe fonduri de vânătoare din județ, zilele trecute, a fost depistată prezența virusului și în două gospodării din localitățile Lunca, comuna Gherghești, și Iana, comuna Iana.

Reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat că, ieri, 23 februarie, Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză un focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici dintr-o gospodărie de pe raza localității Lunca, comuna Gherghești. Totodată, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză suspiciunea unui focar de PPA la porcii domestici aflați într-o gospodărie de pe raza localității Iana, comuna Iana.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, proba a fost afluită la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse câteva măsuri. Astfel, ieri, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectura Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare și respectiv suspiciune la porcii domestici.

„Facem apel din nou, pe această cale, la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Având în vedere evoluția alarmantă a virusului PPA pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să se respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului Autorității Naționale Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este 0800.826.787, iar adresa de e-mail este callcenter@ansvsa.ro, iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.