Invitație la muzeu: colecție de medalii și ordine militare

0
523

Timp de câteva săptămâni, bârlădenii vor avea ocazia să admire o colecție compusă din aproape 250 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete și uniforme militare, expuse la Muzeul „Vasile Pârvan”. Vernisarea expoziției va avea loc duminică, cu respectarea măsurilor impuse de legislația în vigoare.

După ce, pe 6 februarie, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad a vernisat expoziția „Mașinile timpului” – machete și documente din viața pompierilor, pentru finele acestei săptămâni a pregătit încă un eveniment cultural inedit. Este vorba despre expoziția cu tematică istorică intitulată „Medalii și ordine militare”, ce va fi vernisată duminică, 14 februarie, de la ora 11.00, la sediul din Bulevardul Republicii nr. 235.

Potrivit organizatorului, muzeograful Mircea Oancă, expoziția cuprinde 237 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete și două uniforme militare, toate din colecțiile muzeului, cea mai veche medalie datând din anul 1842. Acesta spune că, prin intermediul expoziției, a încercat să realizeze o sumară incursiune în istoria medaliilor și ordinelor militare din România. De asemenea, expoziția prezintă și 30 de medalii și ordine militare emise în alte țări.

„Nevoia de recunoaștere și recompensare a meritelor individuale, demonstrate în situații dificile, a fost o tendință a umanității din toate timpurile și s-a manifestat ca atare încă de la începutul istoriei omenirii. Căci, așa cum spunea Montesquieu, «natura omului este cea care cere favoruri și distincții». Autoritatea unei comunități putea distinge în moduri diferite faptele excepționale în folosul colectivității. Egiptenii distribuiau coliere de onoare, inele și brățări. Colierele erau din aur, cu pandantive înfățișând capete de leu sau albine (asociate simbolic persoanei faraonului) și erau înmânate solemn de faraon, fie funcționarilor merituoși, fie bravilor soldați în fața întregii armate. Ideea de ordin, în sensul de simbol al meritului personal care te face să aparții unei categorii distincte și distinse, s-a format în Evul Mediu, odată cu apariția instituției Cavaleriei, și în perioada Cruciadelor (secolele IX-XIII)”, spune muzeograful Mircea Oancă.

Vernisajul va fi realizat de profesoara Oltea Rășcanu-Gramaticu, președintele Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad. Expoziția poate fi vizionată pe site-ul muzeului (http://www.muzeuparvan.ro) și pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan), iar în muzeu poate fi admirată în intervalul 14 februarie – 30 aprilie, evident, cu respectarea condițiilor impuse de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.