Incidența cazurilor de covid: Județul Vaslui, 0,971 cazuri la mie, un sfert dintre comune, incidență 0!

0
1512

Conform datelor furnizate de către DSP Vaslui, pentru perioada 11 – 24 februarie 2021, rata incidenței cumulative a Covid 19 la mia de locuitori înregistrată la nivelul județului a fost de 0,971, calculată la un total de 506 cazuri active, la o populație de 521.326 de locuitori. Îmbucurător, în 22 dintre cele 86 de UAT-uri vasluiene nu s-a raportat în perioada respectivă nici un caz activ de SARS Cov 2. În schimb, 6 comune sunt sub cod roșu de infectare, în toate, incidența fiind de peste 4 la mie, ultima dintre ele, Ciocani, depășind acest prag în chiar ultima zi a intervalului! În curând, s-ar putea trece la un nou mod de calcul al incidenței cumulative, ceea ce ar însemna că mai multe localități ar putea trece în scenarii superioare, galben sau roșu, chiar dacă se păstrează rata actuală de îmbolnăvire.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui a publicat pe site-ul propriu Rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1.000 locuitori pe localități (UAT) la data de 24.02.2021, pentru perioada 10.02.2021-23.02.2021. Din datele prezentate, situația este una îmbucurătoare, din acest punct de vedere județul Vaslui, cu o incidență de 0,971 de cazuri la mia de locuitori, situându-se pe locul 24 între cele 42 de județe și municipiul București. La un total al populației luat în calcul de 521.326 de locuitori, de la debutul pandemiei, în județ au fost depisate pozitiv cu Coronavirus 12.746 de persoane.

Cât privește incidența pe localități, trebuie observat că în ultimele două săptămâni, în nu mai puțin de 21 de comune și nici în orașul Murgeni nu s-a înregistrat nici un caz nou de Coronavirus, numărul UAT-urilor cu incidență 0 fiind însă mai mic față de situația din ziua anterioară, după ce s-a raportat câte un caz nou de covid la Tanacu și la Codăești. La fel s-a întâmplat și în cazul comunei Ciocani, unde rata incidenței a crescut brusc de la 2,921 la mie la 4,089 cazuri la mia de locuitori, după apariția a 2 noi cazuri de Covid 19. Ciocani se alătură astfel altor 5 comune, Dodești, Perieni, Pogonești, Tutova și Șuletea, acolo unde la acest moment este înregistrată și cea mai mare incidență, 4,885 de cazuri active la mia de locuitori, în care s-a trecut pragul de 3 cazuri la mia de locuitori și care se află astfel sub cod roșu de pandemie. În alte 5 comune, Blăgești, Fălciu, Ivești, Poienești și Zorleni, la fel, și în municipiul Bârlad, rata de infectare depășește 1,5 cazuri la mia de locuitori, în timp ce la Dragomirești, Fruntișeni, Găgești, Hoceni, Ibănești, Lipovăț și Todirești, incidența cazurilor de Covid active este între 1 și 1,5 cazuri la mia de locuitori. De remarcat este faptul că la Bârlad se înregistrează la acest moment cel mai mare număr de cazuri active de Covid în rândul populației, 163 de cazuri, urmat de municipiul Vaslui, cu 128 de cazuri. Aici însă, incidența este de doar 0,871 cazuri la mia de locuitori, deci se află sub cod verde de Covid, asta pentru că calculul se face raportându-se la un număr de 146.918 locuitori, față de cei 69.479 de locuitori câți numără Bârladul.

Mai trebuie spus că autoritățile responsabile iau în calcul modificarea modului de calcul al incidenței cazurilor active la mia de locuitori, prin adăugarea și a cazurilor de infectare cu coronavirus descoperite în urma testelor antigen, nu doar a celor descoperite prin metoda RT PCR, precum și a celor din comunitățile închise, exceptate până acum de la calcul. Dacă se va întâmpla acest lucru, în multe localități va crește brusc această incidență a cazurilor, un prim efect fiind închiderea unităților de învățământ, dacă se depășește pragul de 33 cazuri la mia de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.