În 2020, Episcopia Hușilor a cheltuit aproape 5 milioane de lei pentru acțiunile umanitare

0
715

În cursul anului trecut, marcat de pandemia de SARS-CoV-2, Eparhia Hușilor a intensificat activitățile social-filantropice, numărul total al beneficiarilor proiectelor sociale derulate de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” depășind 6.550 de persoane. În ceea ce privește suma cheltuită pentru ajutorarea celor devaforizați, vorbim de aproape 5 milioane de lei.

Potrivit raportului general pentru anul 2020, prezentat în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Hușilor, de sâmbătă, 13 februarie 2021, principalele programe și activități sociale derulate în anul 2020 au fost:

• „Un ghiozdan pentru noul an școlar” (ediția a III-a) – 1.400 de copii și tineri au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite. Programul a fost extins și în Basarabia pentru 200 de copii. Costul total al programului a fost de 183.830 lei;

• Caravana „Dar de Crăciun” – programul a fost destinat în special copiilor aflați în dificultate materială, dar și persoanelor adulte, cu venituri modeste, din Episcopia Hușilor. Campania s-a desfășurat pe întreg cuprinsul Eparhiei Hușilor și, prin intermediul acesteia, au fost distribuite pachete cu articole vestimentare, încălțăminte, dulciuri, alimente, tablete, ajutor financiar și lemne unui număr de 3.758 de copii. Costul total s-a ridicat la 930.000 lei. Programul s-a extins și în Basarabia, în cele trei Episcopii ale Patriarhiei Române, fiind ajutați peste 500 de copii;

• „Bucuria e acasă” – prin extinderea acestui proiect în anul 2020, s-au construit șapte case, complet mobilate și utilate, pentru familii defavorizate și cu mulți copii. Primele trei case au fost oferite beneficiarilor de Ziua Copilului, pe 1 iunie, iar restul, cu prilejul caravanei „Dar de Crăciun”. Costurile însumate ale acestui proiect au fost de 850.000 lei;

• Programul „Biserica și Spitalul, sănătate sufletească și trupească” – în anul 2020, din cauza situației pandemice generate de virusul SARS-CoV-2, Episcopia Hușilor și Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” s-au implicat în susținerea sistemului medical. A fost donată spitalelor din Vaslui, Bârlad și Huși suma de 25.000 euro, precum și aparatură medicală, măști de protecție, mănuși, cizme albe de cauciuc și saltele antiescare.

„De asemenea, prin intermediul proiectului «De la Oameni pentru Oameni»”, din cadrul acestui program, pentru a veni în sprijinul pacienților internați în Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad – spital suport COVID-19, au fost achizțționate 10 frigidere, saltele antiescare, tensiometre și lenjerii de pat. S-a desfășurat campania de strângere de fonduri «Împreună ajutăm spitalele din Vaslui», prin trimiterea unui SMS la numărul 8837 cu textul «Vaslui». Din banii adunați s-au achiziționat pulsoxiometre, termometre digitale non-contact și viziere”, au precizat reprezentanții Episcopiei Huși.

Lista acțiunilor umanitare din 2020 continuă:

• Serviciul de Ambulanță Județean – a fost achiziționată aparatură medicală pentru dotarea corespunzătoare conform standardelor a autospecialelor. Serviciul de Ambulanță este în curs de autorizare;

• „Pâinea noastră cea de toate zilele” – proiect social prin care se oferă săptămânal un număr fix de 250 de pâini mai multor persoane nevoiașe din Bârlad;

• Programul „Ajutor de urgență” – care se desfășoară permanent, scopul său fiind sprijiirea persoanelor cu nevoi speciale aflate în situație de criză. Sprijinul financiar acordat a fost de 76.360 lei, la care se adaugă ajutoarele materiale constând în alimente, medicamente, îmbrăcăminte, lemne de foc, mobilier.

„În anul 2020, în cadrul Asociației «Filantropia Ortodoxă» Huși, au funcționat, sub patronajul Episcopiei Hușilor, cinci așezăminte sociale, fiecare dintre ele oferind două tipuri de servicii de asistență socială: centru de zi pentru copii și serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice: Așezământul social «Sf. Ierarh Nicolae» Fălciu, Așezământul social «Sf. Stelian» Boțești, Așezământul social «Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv» Bârlad, Așezământul social «Sf. Gheorghe» Ghermănești, Așezământul social «Sf. Mare Muceniță Chiriachi» Huși, inaugurat în data de 2 martie 2020. Așezământul social «Sf. Ierarh Spiridon» Bârlad este în curs de pregătire pentru inaugurare. Toate serviciile oferite de cele cinci așezăminte sociale au fost licențiate, conform legilor în vigoare. De asemenea, avem două centre rezidențiale de îngrijire permanentă pentru persoane vârstnice în curs de inaugurare, respectiv «Sf. Proroc Daniel» din Rășcani, comuna Șuletea, și «Sf. Calinic de la Cernica» din Vutcani, comuna Vutcani”, au mai precizat reprezentanții Episcopiei.

„Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2020 a fost de 2.994.317 lei. La aceasta, se adaugă suma de 1.975.067 lei, reprezentând costurile cu personalul, investițiile și întreținerea așezămintelor. Această sumă nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile, ocazionale sau tradiționale ale parohiilor și mănăstirilor, desfășurate în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, și nici valoarea produselor distribuite către aceștia în cursul acestui an”, mai adaugă reprezentanții Eparhiei Hușilor.

Activitatea filantropică s-a putut desfășura și datorită suportului material și financiar acordat de către unele parohii ortodoxe române din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (Marea Britanie, Irlanda, Franța), Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Maria” New York (ROEA), precum și a oamenilor de bine din toată țara, prieteni fideli ai Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.