Fonduri accesabile pentru dezvoltarea sectorului viticol vasluian

Dacă doresc să ajungă competitivi cu producători importanți, viticultorii vasluieni pot accesa fonduri europene nerambursabile în vederea restructurării și reconversiei plantațiilor viticole, promovării vinurilor, distilarea subproduselor sau diverse investiții, dar și pentru asigurarea recoltei. Doar anul trecut, la nivelul județului Vaslui, în acest sector agricol au intrat peste 2,7 milioane euro, cu care au fost reconvertite peste 155 de hectare de vie!

Zghihară de Huși, Busuioacă de Bohoton, sau vestitele vinuri de Averești sunt branduri vasluiene de care toată lumea a auzit. Din păcate însă, marea parte a viilor vasluiene sunt slab productive, slab calitative ori îmbătrânite, iar acest sector agricol care cândva era o carte de vizită a județului a avut mult de suferit în ultimii 10 – 20 de ani. Există însă o salvare: potrivit H.G. nr. 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023, sunt diverse măsuri de susținere financiară, foarte la îndemână de accesat. Este vorba de programe vizând înființarea și modernizarea plantațiilor de viță-de-vie destinate producerii strugurilor pentru vinuri cu denumire de origine controlată și a vinurilor cu indicație geografică, din regiunile viticole, podgoriile și centrele viticole prevăzute în legislația națională în vigoare, eligibile pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023. Toate aceste programe de restructurare sau reconversie sunt supuse aprobării Direcției pentru Agricultură Județene. „Astfel, pentru a beneficia de fondurile necesare realizării unor asemenea investiții, persoanele interesate trebuie să depună la Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui planuri individuale de restructurare / reconversie, în sesiune deschisă tot timpul anului, în vederea analizării și aprobării acestora, de o comisie formată din două persoane din cadrul instituției și un reprezentant al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole. După aprobare, aceste planuri sunt transmise la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea finanțării. Subliniem faptul că, în anul 2020, la D.A.J. Vaslui au fost depuse și aprobate 5 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 155,35 ha, valoarea totală a sprijinului financiar fiind de 2.739.345,75 euro”, a explicat ing. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Măsurile eligibile sunt: defrișarea, proiectarea, pregătirea terenului, plantarea, instalarea tutorilor, instalarea sistemului de susținere pentru conducere și palisaj, pentru care se acordă un sprijin financiar de 17.995 euro/ha, pentru planurile care includ defrișarea și 16.845 euro/ha în cazul în care defrișarea este efectuată anterior depunerii planului individual.

De asemenea, viticultorii pot accesa diverse măsuri de susținere financiară pentru promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investiții și distilarea subproduselor, măsuri care se derulează exclusiv prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.