”Efect secundar” benefic al măsurilor anti-Covid 19: mult mai puține viroze sau pneumonii, niciun caz de gripă!

0
702

Purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale și evitarea aglomerației ori a deplasărilor fără rost au făcut ca, în acest an, în județul Vaslui să nu fie raportat nici un caz de gripă „românească”. Mai mult, numărul cazurilor de viroze sau pneumonii a scăzut la aproape o zecime față de aceeași perioadă a anului trecut, când încă nu-și făcuse apariția temutul Covid 19!

Altădată, eram în plin sezon al virozelor, penumoniilor și a gripei, numărul cazurilor raportate săptămânal în această perioadă fiind de ordinul miilor. Anul trecut de exemplu, doar în prima săptămână a lunii februarie, la nivelul județului Vaslui erau confirmate nu mai puțin de 54 de noi cazuri de gripă, dintre care 40 de cazuri grave ce necesitau internare, fiind înregistrat și un deces, al unei persoane de 88 de ani care a contactat gripă de tip A. La fel stătea situația și în cazul virozelor respiratorii, cu nu mai puțin de 2.755 de cazuri raportate de către medicii de familie și unitățile sanitare, dar și a penumoniilor, 373 de cazuri raportate în săptămâna 3 – 9 februarie, din care 94 de cazuri grave, cu internare, aceasta fiind cea mai „neagră” perioadă a sezonului rece 2019 – 2020.

Între timp, a apărut pandemia cu Covid 19, o afecțiune mult mai periculoasă, din cauza contagiunii ridicate și formelor severe de boală date de acest virus. Măsurile de protecție sanitară luate în ultimul an și respectate de cea mai mare parte a populației și-au făcut efectul și în ceea ce privește obișnuitele boli ale sezonului rece, numărul cazurilor de îmbolnăvire scăzând la aproape o zecime față de anul trecut. De exemplu, în săptămâna 1 – 7 februarie 2021 au fost raportate doar 29 de cazuri de pneumonii, între care 9 cazuri care au necesitat internare, și doar 307 cazuri de viroze respiratorii, între care 29 de cazuri care au necesitat internare.

Redeschiderea școlilor, dar și vremea capricioasă, cu temperaturi ridicate, la începutul săptămânii 8 – 14 februarie și ger, la sfârșitul perioadei, au avut un mic efect negativ asupra îmbolnăvirilor cu boli de sezon, numărul copiilor cu vârsta între 5 – 14 ani care au contactat viroze respiratorii crescând de la 94, în săptămâna anterioară, la 135 de cazuri, săptămâna trecută, iar cel al pneumoniilor, de la 2 cazuri, la 5 cazuri. Chiar și așa, numărul de îmbolnăviri cu boli de sezon a rămas la un nivel extrem de scăzut: doar 364 de cazuri de viroze și 45 de penumonii raportate către DSP Vaslui. Cât despre gripa românească, în acest an nici vorbă, mai mult, neexistând încă nici o suspiciune care să necesite recoltarea de probe ce ar trebui testate.

Chiar dacă, de frica Covid, mulți vasluieni preferă să-și trateze acasă eventualele guturaiuri sau răceli, specialiștii recomandă ca, la orice semn de boală, să fie cerut sfatul medicilor de familie ori, în cazuri mai grave, să se apeleze imediat la unitățile sanitare. „Nu există vreun pericol ca o răceală să fie etichetată drept îmbolnăvire cu Covid 19, și drept urmare, persoana respectivă să fie carantinată ori trimisă la spitalul suport Covid. Simptomele sunt diferite, există teste rapide ori cele RT PCR… Chiar și o banală viroză se poate agrava, punând în pericol sănătatea sau viața pacientului, de aceea, trebuie evitată automedicația și cerut sfatul specialiștilor!”, a explicat un medic de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.