Campioană olimpică la maraton, vizită la CSS Bârlad

0
1048

Ieri, timp de jumătate de oră, baza sportivă din cadrul Clubului Sportiv Școlar (CSS) Bârlad a fost vizitată de una dintre fostele mari atlete ale lumii. Este vorba despre Constantina Diță-Tomescu, deținătoare a titlului olimpic în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing (China), din anul 2008, dar și a mai multor medalii cucerite la campionatele mondiale de maraton și semimaraton.

Aflată în plin turneu național de promovare în vederea depunerii candidaturii la funcția de președinte al Federației Române de Atletism, Constantina Diță-Tomescu (51 ani), fostă mare sportivă a țării și a lumii, a făcut ieri, 17 februarie, o vizită fulger și în Bârlad. Câștigătoare a mai multor medalii la campionatele mondiale de maraton și semimaraton din anii 2002, 2004 și 2005, aceasta a atins vârful carierei în 2008, la vârsta de 38 de ani, când a cucerit titlul olimpic în proba de maraton (42 km) de la Jocurile Olimpice de la Beijing, China.

După ce, în prima parte a zilei, a traversat Moldova, vizitând orașele Suceava, Botoșani și Vaslui, la ora 16.20 a poposit la baza sportivă a CSS Bârlad. A fost așteptată de mai mulți atleți legitimați aici, dar și de antrenorul Lucian Bolgar, care i-a prezentat dotările de care se bucură elevii săi pentru a face performanță. Încă de la început, campioana olimpică le-a transmis adolescenților că este nevoie de ambiție, dedicare, efort și sacrificii pentru a face sport de performanță și pentru a ajunge pe culmi.

Aceasta le-a povestit că, în cazul ei, pasiunea pentru alergare a debutat în 1984, când avea 14 ani, și a auzit că atleta Maricica Puică a câștigat aurul în proba de 3.000 de metri și bronzul în proba de 1.500 de metri la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, SUA. Apoi, a participat la câteva concursuri școlare pe care le-a câștigat, calificându-se la etapele județene, unde a fost remarcată de un antrenor de atletism, care i-a propus să facă sport de performanță. Și, după mulți ani de muncă, sacrificii și dedicare, au venit și rezultatele: medalii de aur, argint și bronz la cele mai mari competiții mondiale. După ce le-a urat sportivilor mult succes la concursurile la care vor participa în acest an și le-a transmis încă o dată să dea dovadă de seriozitate în practicarea acestui sport, Constantina Diță-Tomescu a făcut câteva fotografii cu ei.

„Mi-am anunțat intenția de a candida la președinția Federației încă din 2020 și, din toamnă, am început un periplu prin țară, în cadrul căruia vreau să vizitez toate bazele sportive ale liceelor cu program sportiv și ale cluburilor sportive școlare pentru a vedea cu ce probleme se confruntă. Consider că, înainte de toate, trebuie să știi ce probleme sunt în teritoriu și abia apoi să te gândești la funcția respectivă. Sportivii au nevoie de modele, de niște persoane care să le creeze condiții de pregătire, pentru că, umblând prin țară, mi-am dat seama că nu avem condiții optime de pregătire, iar sportivii nu au mai fost de ani buni în cantonamente naționale, așa cum făceam când eram eu sportivă și mergeam la loturile lărgite câteva luni pe an. Sper să reușesc să le vizitez pe toate înainte de alegerile din aprilie. În toamnă am vizitat o parte din Ardeal, acum vizitez partea Moldovei și sper să apuc să merg și în celelalte regiuni ale țării”, a precizat campioana olimpică.

Referitor la proiectele pe care vrea să le implementeze dacă va deveni președintele Federației, aceasta a spus că, în primul rând, ar vrea să construiască un stadion internațional la baza sportivă de la Stadionul Național „Iolanda Balaș Soter” din București, întrucât, în prezent, în capitală nu există un stadion care să poată găzdui competiții internaționale.

După o scurtă oprire și la hotelul CSS, la ora 17.00, marea atletă a plecat la primărie, unde o aștepta edilul Dumitru Boroș, cu care a discutat timp de câteva zeci de minute.

„Am avut timp mereu pentru Bârlad și chiar am vrut să îmi rup din timpul meu un moment special pentru Bârlad, pentru că acest oraș a avut și are în continuare atleți de marcă. Nu-l putem uita pe cel mai mare atlet al orașului, pe Marcel Ionașcu, vicecampion european la 3.000 metri obstacole și medaliat cu bronz la echipe, juniori. De asemenea, tot el este foarte aproape acum de a se califica la Europene. De aceea, mă bucur foarte mult să fiu la Bârlad, să văd cu ochii mei ce se întâmplă în acest veritabil centru de pregătire a atleților de calitate. Am fost și am vizitat baza de pregătire, motiv pentru care vreau să îl felicit pe domnul profesor Lucian Bolgar, care face aici lucruri exemplare. Am discutat cu toți copiii de acolo și îmi exprim convingerea că mulți dintre ei îmi vor călca pe urme și vor ajunge la campionatele mondiale și chiar la jocurile olimpice. Voi trece cu mare drag prin orașul dumneavoastră ori de câte ori voi ajunge în zonă!”, a declarat Constantina Diță-Tomescu.

„Păstrarea tradițiilor sportive ale Bârladului este un lucru extrem de important pentru locuitorii muncipiului nostru. Vă asigur că atletismul este o asemenea tradiție, la fel cum este rugby-ul sau gimnastica, cu care ne mândrim în aceeași măsură. Vă așteptăm să ne călcați pragul ori de câte ori sunteți în regiunea istorică a Moldovei lui Alexandru Ioan Cuza și să ne onorați cu prezența. Vă dorim succes în cursa pentru președinția Federației Române de Atletism! Să ne revedem sănătoși!”, a declarat primarul Dumitru Boroș la finalul întâlnirii cu renumita medaliată olimpică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.