2 Februarie 2021 – Ziua Mondială a Zonelor Umede

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede, la data de 2 februarie, cu scopul conștientizării publicului privind rolul vital al zonelor umede pentru oameni și întreaga planetă.

Această dată marchează adoptarea Convenţiei asupra zonelor umede la 2 februarie 1971, în oraşul Iranian Ramsar de pe ţărmurile Mării Caspice.

Tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede pentru anul 2021 este: „Zonele umede și apa”. Tema din acest an se focusează asupra zonelor umede ca sursă de apă dulce și încurajează acțiuni de a preveni utilizarea nerațională și pierderea acestora. Apa și zonele umede sunt conectate într-o coexistență inseparabilă, vitală pentru viață, bunăstarea și sănătatea planetei noastre.

În contextul actual, ne confruntăm cu o criza în creștere a rezervelor de apă dulce care amenință întreaga planetă, deoarece utilizăm mai multă apă dulce decât ne poate oferi natura, ducând la distrugerea ecosistemului de care depind cel mai mult zonele umede și apa. Contribuția zonelor umede asupra calității apelor dulci de pe planeta noastră este indispensabilă, zonele umede funcționând ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei.

Cele mai cunoscute zone umede din județul Vaslui sunt bazinele hidrografice ale râurilor Prut şi Bârlad care ocupă o suprafaţă de 5606 km2, cuprinzând 70 de acumulări permanente, nepermanente, poldere şi amenajări agropiscicole, cu un volum de 365 mil. mc. Ariile naturale protejate cu caracter de zone umede din județul Vaslui sunt: ROSCI0213 Râul Prut, ce se suprapune peste ROSPA0168 Râul Prut şi ROSPA0130 Mâţa – Cârja – Rădeanu, ROSCI0335 Oşeşti-Bârzeşti, ROSCI0309 Lacurile din jurul Măscurei, ce se suprapune peste ROSPA0159 Lacurile din jurul Măscurei, ROSCI0360 Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovăţului, ce se suprapune peste ROSPA0167 Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovăţului, ROSPA0162 Mânjeşti şi ROSPA0170 Valea Elanului.

Pentru a marca Ziua Mondială a Zonelor Umede 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui va spijini desfășurarea de activități educative cu tema „Zonele umede și apa”, în scolile gimnaziale din județul Vaslui.

Director Executiv,

Mihaela BUDIANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.