Vasluiul se pregătește de cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid 19

0
524

În primele 4 zile de vaccinare din acest an, 700 de vasluieni, din rândul personalului medico-sanitar și al personalului care deservește activități critice au fost deja imunizați împotriva temulului virus SARS Cov 2. Deja, DSP Vaslui pregătește cea de-a doua etapă de vaccinare, destinată populației cu rise ridicat – vârstnici și persoane cu boli cronice, precum și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. În această a II-a etapă, în județul Vaslui vor fi deschise 15 puncte de vaccinare, în 8 centre din Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești și Murgeni, cele mai multe puncte fiind în curs de amenajare, dotare și asigurare cu personal. În plus, în cadrul centrelor de vaccinare din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși vor fi organizate echipe de vaccinare mobile. Nu uitați, vaccinarea este gratuită și voluntară, mai multe informații, dar și înscrieri pot fi făcute pe platforma națională despre vaccinarea COVID-19: www.vaccinare-covid.gov.ro.

„Vaccinarea impotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire sau de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, pentru a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în trei etape, respectând grupele populaționale. Etapa I este destinată personalului medico-sanitar și personalului care deservește activități critice, etapa a II-a este destinată populației cu risc ridicat – vârstnici și persoane cu boli cronice iar etapa a III-a este destinată vaccinării populației generale. În cadrul primei etape, la nivelul județului Vaslui au fost deschise 5 centre de vaccinare, în Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, între care cel din cadrul Spitalului Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad a fost destinat doar personalului medico-sanitar și auxiliar al spitalului. Chiar și în aceste condiții, în primele 4 zile de la debutul campaniei de vaccinare, respectiv în perioada 4 – 7 ianuarie, au fost administrate deja 700 de doze de vaccin, toate, cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta împotriva Coronavirusului. De la o zi la alta, numărul de doze administrate  a crescut, ajungând până la 240 de vaccinări, pe 7 ianuarie”, a anunțat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui, printr-un comunicat prin care a dat detalii și privitoare la cea de-a II-a etapă de vaccinare, deja în pregătire la nivelul judeșului

Această a II-a etapă de vaccinare se adresează populației cu risc ridicat. între aceștia, prioritate vor avea adulții cu vârsta peste 65 de ani, persoane aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. De asemenea, sunt cuprinși în această etapă lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului și instituții subordonate acestora, personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești, personalul din sectorul economic vital, dar și personalul din cadrul unităților de procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume. Tot în această a II-a etapă vor fi imunizați lucrătorii din cadrul uzinelor de apă, epurare, transport și distributie apa, din centralele electrice și din domeniul producției, transportului și distribuție curentului electric, a gazelor naturale, a  combustibililor lichizi și solizi, din cadrul unităților de productie, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio, și televiziune naționale. Tot în această a II-a etapă urmează a fi imunizat personalul din unitățile de învățământ și creșe, personalul poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, cei din mass media care desășoara activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS COV 2, dar și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

În ceea ce privește centrele de vaccinare ce vor fi organizate la nivelul județului pentru această a II-a etapă, ele sunt în număr de 8, dintre care trei, cele de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și de la Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad și de la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Huși, fiecare cu câte un punct de lucru, sunt deja funționale, ele continuând activitatea din prima etapă de vaccinare. De asemenea, centrul de la Murgeni, cel care va fi organizat în incinta Casa de Cultura „I.C. Balmuș”, cu 2 puncte de lucru, este funcțional, după ce apreluat activitatea centrului de la Spitalul de Psihiatrie din localitate, acolo fiind doar în curs de planificare personalul medical care îl va deservi. În rest, urmează a fi înființate nu mai puțin de 4 centre noi, la Vaslui, în incinta Clubul Pensionarilor, din str. Donici, cu 2 puncte de lucru, la Bârlad, în Sala de sport a școlii 4 „Episcop Iacob Antonovici”, cu 4 puncte de lucru, la Huși, în Sala de sport „Al. I. Cuza”, nr. 12, cu 2 puncte de lucru, și la Negrești, în Sala de Sport „Maria Pădurariu”, tot cu 2 puncte de lucru. Toate aceste noi centre sunt în curs de amenajare,  dotare și asigurare cu personal. În plus, în cadrul centrelor de vaccinare organizate în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși vor fi organizate echipe de vaccinare mobile.

„Menționăm că vaccinarea este gratuită și voluntară. Informații oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma națională despre vaccinarea COVID-19, www.vaccinare-covid.gov.ro”, a adăugat conducerea DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.