Subvenții de peste 12 milioane de lei în conturile fermierilor vasluieni!

0
473

Dacă nu ar fi fost fermierii cuprinși în eșantionul de control prin teledetecție, aproape toți cei 18.580 de fermieri vasluieni care au depus cereri unice de plată în agricultură și-ar fi primit deja subvențiile la care au dreptul. Chiar și așa, procentul de 85% fermieri autorizați la plată este unul dintre cele mai mari din țară! De curând, APIA Vaslui a început autorizarea la plată și a cererilor de subvenții privind Sprijinul cuplat în zootehnie.

Pe 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demara plata avansurilor din subvențiile în agricultură aferente cererilor unice depuse în Campania 2020. Ulterior, pe 2 decembrie, a început plata regulară, la începutul acestui an fiind deja plătite integral subvențiile către 15.752 de fermieri, din totalul celor 18.580 de fermieri vasluieni care au depus cereri de plată în Campania 2020, suma totală achitată de către APIA Vaslui în această perioadă fiind de 12.265.738,83 lei. Restul de aproape 2.800 de fermieri, din rândul celor cuprinși în eșantionul de control, își vor primi și ei banii, cât de curând, pentru a avea la dispoziție fondurile necesare demarării campaniei agricole de primăvară. „Pe măsură ce vom finaliza controalele, vor fi autorizați la plată și restul de fermierilor”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

În total, cuantumurile acestor subvenții, incluzând și avansurile primite, se ridică la 98,7381 euro/ha, în cazul plăților directe, 5 euro/ha, pentru suprafețe mai mici de 5 ha, și 48,1053 euro/ha, pentru suprafețe cuprinse între 5 – 30 ha incluisv, în cazul schemei de plată redistributive, și 57,8245 euro/ha, în cadrul schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, așa numita plată pentru înverzire. La rândul lor, tinerii fermieri care au accesat schema de plată care le este destinată au primit câte 36,6119 euro/ha, iar oierii, 17,9060 euro/cap de animal ovine sau caprine.

O veste bună și pentru crescătorii de animale: la finalul lunii decembrie, 2020 au început autorizările la plată pentru acordarea sprijinului cuplat la vaca de lapte si carne. Din păcate, creșterea în exploatație a bovinelor nu mai este de mult o prioritate pentru zootehniștii Vasluieni, astfel că, în total, nu au fost depuse decât 56 de cereri. Cât privește cuantumul subvențiilor acordate pentru acest sector, acesta este de 185,0103 euro euro/cap de animal, în cazul Sprijinului cuplat pentru categoria taurine din rase de carne și metișii acestora, schemă accesată de către 26 de zootehniști, și de 379,5340 euro euro/cap de animal, în cazul Sprijinului cuplat la categoria vaci de lapte, categorie unde au fost depuse doar 30 de cereri!

Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale la un curs valutar de 4,87525 lei/euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.