Spitalul Județean caută partener în implementarea unui proiect cu finanțare europeană

Spitalul Județean de Urgență Vaslui dorește să aplice în vederea obținerii de finanțăre nerambursabilă europeană disponibilă prin Ministerul Sănătății prin care, anual, 600 de copii și 51 de persoane vârstnice din toate cele 180 de comunități marginalizate din județ ar avea acces gratuit la servicii de sănătate. Pentru aceasta, este nevoie de un partener de proiect, entitate publică, ONG sau entitate privată care să preia unele dintre activitățile ce urmează a fi implementate. Termenul limită de depunere a proiectului a fost prelungit recent până pe 4 februarie. Suma maximă ce poate fi accesată este de un milion de euro, bugetul total al acestui prim Apel din cadrul programului Granturi SEE 2014 – 2021 fiind de 9 milioane de euro.

SJU Vaslui dorește să acceseze fonduri europene nerambursabile disponibile prin programul Granturi SEE 2014 – 2021 în cadrul Apelului nr. 1 pentru îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv Romi promovat prin intermediul Ministerului Sănătății. Apelul de finanțare europeană și cu granturi norvegiene a stârnit mult interes în rândul potențialilor beneficiari, instituții publice ori private, Direcții de Sănătate Publică sau spitale. Asta cu atât mai mult cu cât sunt eligibile activități precum furnizarea de servicii de sănătate ori prevenirea bolilor infecțioase sau a celor netransmisibile în rândul unor categorii extinse de beneficiari, cât și, de exemplu, investiții în infrastructura de sănătate care contribuie la reducerea inegalităților, inclusiv achiziționarea de echipamente medicale au echipamente IT. Poate tocmai de accea, termenul limită de depunere a proiectelor a fost prelungit de pe 4 ianuarie, termen inițial anunțat, până pe 4 februarie. Paleta activităților care fac obiectul proiectelor ce urmează a fi depuse în vederea evaluării este foarte largă, în funcție de necesitățile fiecărei zone în parte. De exemplu, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și-a anunțat intenția de a depune un astfel de proiect având ca temă dezvoltarea de servicii mobile de prevenție și tratament în combaterea toxico-dependențelor, alcool și tutun, în grupurile vulnerabile. Spitalul Județean de Urgență Vaslui dorește să asigure acces la servicii de sănătate pentru persoane din cele 180 de comunități marginalizate din județ, proiectul ce se dorește a fi implementat având titlul „Șanse egale la sănătate în județul Vaslui”. De acest proiect, care urmează a fi derulat pe o perioadă de 2 ani, ar urma să beneficieze 600 de copii și 51 de persoane vârstnice din aceste comunități, inclusiv Romi, în fiecare an, o parte din bani urmând a fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate din respectivele zone, dar și pentru instruirea personalului medical de acolo. Finanțarea care poate fi acordată pentru fiecare proiect este între 500.000 de euro, și 1.000.000 de euro, dintr-un buget alocat la acest prim Apel de 9 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Una dintre condițiile accesării acestor fonduri este și includerea în proiect a unui partener privat din România sau dintr-un stat partener, însă conducerea SJU Vaslui dorește să implice un partener de pe plan local, pentru ca accesta să se poată ocupa de una sau mai multe dintre activitățile cuprinse în proiect. În acest sens, încă de pe 22 decembrie, SJU Vaslui a făcut publică intenția de a selecta un partener care să preia fie campania de informare privind oportunitățile proiectului fie a celei de informare privind probleme de sănătate, fie recrutarea și înregistrarea grupului țintă ori acordarea serviciiilor de sănătate persoanelor din grupurile țintă, dezvoltarea infrastructurii de sănătate ori inițierea de programe de instruire a personalului medical, sau chiar mai multe dintre aceste activități. Depunerea dosarelor entităților care doresc să facă parte în calitate de partener în acest proiect se poate face până pe 12 ianuarie, ora 16.00, în aceeași zi urmând a se face și evaluarea precum și anunțul privind rezultatele selecțiilor. Entitățile care nu vor fi selectate pot depune, până pe 15 ianuarie, contestație, urmând ca pe 18 ianuarie să fie publicat anunțul final privind partenerii selectați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.