S-a mai făcut un pas către modernizarea și dotarea „Școlii Profesionale” Bârlad

0
1341

Pentru că, de la finele anului 2020, avem o firmă care se va ocupa de proiectul tehnic și de asistența tehnică a investiției propriu-zise, în scurt timp, Primăria Bârlad poate scoate la licitație execuția lucrărilor privind „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale din strada Republicii nr. 318 (fostă nr. 392) din cadrul Colegiului Tehnic «Alexandru Ioan Cuza» Bârlad”. Investiția este finanțată cu fonduri UE și are o valoare de peste 17,6 milioane de lei.

În mai 2020, reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est și ai Primăriei Bârlad au semnat (în format electronic) contractul de finanțare al investiției „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale din strada Republicii nr. 318 (fostă nr. 392) din cadrul Colegiului Tehnic «Alexandru Ioan Cuza» Bârlad”. Este vorba despre corpul B al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, ce urmează să intre într-un amplu proces de consolidare, perioada de implementare a proiectului fiind de 75 de luni. Cu alte cuvinte, potrivit contractului de finanțare, lucrările vor trebui să fie gata pe 30 aprilie 2023.

La scurt timp, mai exact în luna iunie 2020, a fost lansată licitația pentru „Servicii de proiectare faza proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului” pentru respectivul obiectiv de investiții. După luni întregi de evaluare a ofertelor depuse, la finele anului trecut a fost desemnat câștigătorul. Este vorba despre firma Pencraft din Tomești, județul Iași, care se obligă să elaboreze documentația tehnică și să asigure asistența tehnică pentru suma de 192.800 lei fără TVA. Aceasta va avea la dispoziție câteva luni pentru a întocmi respectiva documentație, timp în care municipalitatea bârlădeană poate demara procedura de licitație pentru execuția lucrărilor prevăzute în proiectul finanțat cu fonduri UE. O astfel de procedură poate dura mult timp, pentru depunerea ofertelor fiind alocate 1-2 luni și alte 3-4 pentru evaluarea tehnică și financiară, așa că Primăria Bârlad nu are niciun motiv să amâne căutarea unui constructor dispus să preia lucrările dacă vrea ca modernizarea și consolidarea să înceapă până la finele anului.

Trebuie spus că valoarea totală a investiției se ridică la 17.602.315,29 lei cu TVA, din care suma de 14.961.068 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar suma de 2.286.540,75 lei – valoarea nerambursabilă din bugetul național. Contribuția proprie a municipalității, în procent de 2% din valoarea eligibilă a proiectului și care reprezintă cofinanțarea investiției, se ridică la suma de 353.806,54 lei. Finanțarea va fi făcută în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 10, Prioritatea de investiții 10.1 / Obiectivul Specific 10.2 „Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”.

Ce lucrări se vor realiza?

Așa cum au aprobat consilierii locali în martie 2018, principalele lucrări prevăzute a fi executate în cadrul proiectului sunt: anveloparea termică a pereților exteriori; înlocuirea tâmplăriei exterioare; repararea acoperișului și a sarpantei; realizarea unei scări exterioare; înlocuirea pardoselilor (cu parchet stratificat – cancelarie, birouri, săli de clasă; cu gresie antiderapantă – grupuri sanitare, depozite, holuri și casele de scări); reabilitarea instalației sanitare; reparații de tencuieli interioare și faianțarea grupurilor sanitare. Investiția presupune și: placarea cu gresie antiderapantă a treptelor de la accesul în clădire; modificarea sensului de deschidere a ușilor de pe căile de evacuare; amenajarea spațiului verde din jurul clădirii; înlocuirea instalației electrice; montarea de echipamente pentru producerea de energie din surse regenerabile (12 panouri fotovoltaice); instalarea unui sistem de supraveghere video (24 de camere în interior și 14 camere în exterior, toate cu infraroșu); montarea unei instalații de detecție și avertizare incendiu (detectoare de fum); reabilitarea sistemului de încălzire și montarea a două centrale termice pe gaz, etc.

„Clădirea ce face obiectul investiției are destinație de unitate de învățământ și are forma literei U în plan. Construcția adăpostește la demisol spații pentru bucătărie, sala de mese – în aripa laterală stânga, vestiare, grupuri sanitare, cabinete pentru catedre, spații pentru depozitare în corpul central, și adăpost pentru apărare locală antiaeriană – în aripa laterală dreapta. La parter, aripile laterale sunt ocupate de dormitoare internat pentru elevi, grupuri sanitare, iar în corpul central se găsesc săli de clasă, birouri, cancelarie. La etaj, atât aripile laterale cât și corpul principal adăpostesc săli de clasă, birouri și grupuri sanitare. căile de circulație se constituie din holuri și case de scară închise. (…) Construcția se încadrează în categoria de importanță C, clasa de importanță II”, se arată în anexa hotărârii adoptate de consilierii locali în 28 martie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.