Primăria Vaslui, planuri ambițioase pentru 2021!

0
861

Anul acesta are pentru municipiul Vaslui un aspect aparte, pentru că volumul de investiții ce vor fi derulate este foarte mare, a anunțat primarul Vasile Pavăl, care a și enumerat o parte dintre proiectele ce se vor desfășura pe parcursul lui 2021, proiecte care totalizează o valoare de peste 220 milioane lei. În afara fondurilor nerambursabile și a alocărilor de la bugetul de stat, municipalitatea contează și pe excedentul bugetar de circa 25 milioane de lei, bani rămași necheltuiți ori proveniți din economiile realizate în acest an.

În acest an, municipalitatea Vasluiană va continua sau va începe derularea mai multor proiecte care vor fi definitorii pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului Vaslui. În primul rând, a explicat primarul Pavăl, „contăm pe cele 28 de milioane de euro accesate prin Programul Operațional Regional, bani cu care vom derula proeictele la care ne-am angajat, iar unele dintre ele vor intra în faza de finalizare. Este vorba în primul rând de programul de transport public, cu subproiectele sale, privind extinderea rețelei de transport, realizarea proiectului tehnic și scoaterea la licitație a realizării depoului și, nu în ultimul rând, achiziționarea noilor troleibuze și autobuze hibride, dar și tot ceea ce înseamnă modernizarea și digitalizarea transportului public de călători în municipiul Vaslui. Tot din aceste fonduri europene, se va construi grădinița din Cartierul 13 Decembrie, pentru care s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor și urmează a fi finalizată înainte de începutul noului an școlar, dar și creșa de la Unitatea Militară, urmând și acolo să emitem ordinul de începere a lucrărilor. Alte proiecte ce vor fi derulate cu finanțare POR și care ar urma să se deruleze în 2021 sunt realizarea rețelei de alimentare cu apă și modernizarea străzilor din cartierul de locuințe sociale din Zona Industrială, atelierul Liceului „Ion Mincu” și extinderea Parcului Copou, toate, aflate permanent în atenția noastră”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

Recent, municipalitatea a postat pe site-ul primăriei lista proiectelor prioritare pentru dezvoltarea orașului, proiecte cu finanțare nerambursabilă și care sunt deja în diverse stadii de implementare. Între acestea se numără proiectul cu finanțare nerambursabilă „Îmbunătățirea regenerării fizice și socio – economice a comunității din zona marginalizată – Case Sociale str. Octav Băncilă”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 cu o valoare totală de 3.880.561,46 lei. Lucrările de regenerare fizică și socio – economică a comunității din zona marginalizată Case Sociale str. Octav Băncilă sunt investiții în facilități destinate utilizării publice, parc cu zone verzi de mici dimensiuni, loc de joacă pentru copii, precum și facilități pentru activități sportive și recreaționale, reabilitarea unor tipuri de utilități de bază la scară mică, cum ar fi infrastructura de apă și salubritate, precum și construcția străzilor de importanță secundară, inclusiv trotuare, alei pietonale și căi de acces în vederea furnizării unor servicii sociale la o calitate crescută, sporind accesul populației la acestea. Prin natura obiectivului general, investiția vizată prin proiect prevede măsuri adaptate cauzelor specifice care conduc la marginalizarea comunităților”, a detaliat primarul Vasile Pavăl.

„Extinderea infrastructurii pentru educație antepreșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei creșe noi în municipiul Vaslui” este un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu o valoare totală de 5.985.563,64 lei. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de construirea și dotarea unei creșe cu program prelungit pentru un efectiv de maximum 72 de antepreșcolari, cu un regim de înălțime parter și un funcțional coerent, adaptat standardelor actuale de sănătate publică, siguranță la incendiu, siguranță în exploatare, situată în intravilanul municipiului Vaslui, strada Dimitrie Bolintineanu, pe parcursul a 36 de luni de implementare.

„Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul Vaslui (str. Ștefan cel Mare)”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, are o valoare totală de 5.294.655,39 lei. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de construirea și dotarea unei grădinițe cu 4 săli de grupă, cu un regim de înălțime demisol, parter și etaj și un funcțional coerent, adaptat standardelor actuale de sănătate publică, siguranță la incendiu, siguranță în exploatare, situată în strada Ștefan cel Mare, municipiul Vaslui, județul Vaslui, pe parcursul a 36 de luni de implementare. Numărul de copii care vor fi cuprinși în această grădiniță va fi de 60.

„Sustainable school meals for green and healthy local food systems” acronim “BioCanteens”, proiect cu finanțare externă nerambursabilă prin programul URBACT III, are ca principal scop transferul de bune practici în domeniul dezvoltării urbane, într-un mod integrat și sustenabil. Valoarea proiectului este de 50.000 Euro.

„Sistem informatic integrat de e-administrație pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii electronice și simplificare administrativă”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, are ca obiectiv general implementarea unor sisteme informatice pentru managementul integrat al fluxurilor de activități și dezvoltarea și creșterea gradului de sofisticare a serviciilor online furnizate către cetățeni, inclusiv prin digitalizarea arhivei la nivelul Primăriei Municipiului Vaslui, cu o valoare totală de 2.433.531,12 lei.

„Planificare Strategică – Municipiul Vaslui”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020” are ca obiectiv general întocmirea documentațiilor de planificarea strategică pe termen lung la nivelul UAT Municipiul Vaslui și o valoare totală de 927.431,90 lei. Practic, este vorba de planul de  dezvoltare „Proiect de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători”, având o valoare totală de 108.878.193,57 lei. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul în Municipiul Vaslui respectiv traseu 1 – zona Koket (Str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ștefan Procopiu, Ion Mincu, zona Delea – locuințe, până la Barajul Delea), și traseul 3 – zona cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui) și achiziționarea unui număr de 8 bucăți autobuze hibrid cu minim 67 de locuri, respectiv 10 bucăți troleibuze cu minim 90 de locuri, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon în municipiu prin investiții bazate pe PMUD Vaslui. Scopul proiectului este reprezentat de crearea unui sistem de transport public eficient și atractiv care să deservească într-un mod echilibrat locuitorii Municipiului Vaslui.

„Reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui, Liceul Ion Mincu” are o valoare totală de 2.426.579,19 lei. Proiectul de investiții constă în realizarea unei construcții noi, cu regim de înălțime demisol și parter și cu funcțiunea de ateliere școlare pentru un efectiv de 267 elevi.

„Proiect realizare depou pentru transportul public” are o valoare totală de 21.163.086,73 lei. Obiectivul general al proiectului este promovarea mobilității urbane multimodale durabile prin construirea unui depou pentru transportul public, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon în municipiul Vaslui și la îmbunătățirea calității vieții populației. „Având în vedere rolul important al orașului în structura teritorială a municipiului și a județului Vaslui, proiectul va genera un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2, generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului reședință de județ și al zonelor funcționale urbane, precum și dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv și eficient”, explică reprezentanții municipalității.

„Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement” are o valoare totală de 14.271.546,31 lei. Scopul proiectului este reprezentat de asigurarea și îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viață în mediul urban, contribuind și la înfrumusețarea aspectului urbanistic al Municipiului Vaslui prin transformarea unui teren degradat aflat într-o situație gravă de deteriorare în zona de agrement cu facilități de recreere. Se propune reconversia acestui teren degradat în spațiu verde și de agrement alăturat parcului Copou și în completarea acestuia. Trebuie menționat faptul că Parcul Copou a devenit deja unul dintre simbolurile municipiului Vaslui, numeroșii vizitatori arătându-și uimirea și, ulterior, promovând ca obiectiv turistic distinct și important acest obiectiv. Cu atât mai mult, acest proiect va contribui la îmbunătățirea imaginii orașului!

„2020 a fost anul pregătirii proiectelor și a derulării unor etape pe diverse surse de finanțare, iar 2021 va fi un an aparte, definitoriu pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului Vaslui pentru că volumul de investiții ce vor fi derulate, iar unele finalizate este foarte mare. Vom avea grijă să asigurăm în primul rând funcționarea primăriei și a instituțiilor din subordinea Primăriei municipiului Vaslui dar, la fel de important, să asigurăm sursele de finanțare pentru multitudinea de proiecte cu care am pornit la drum și care, multe dintre ele, ar urma să fie finalizate chiar în acest an”, explica Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, care anunța și lista altor obiective, la fel de importante pentru dezvoltarea municipiului.  În total, proiectele pe fonduri europene însumează nu mai puțin de 165 de milioane de lei, a anunțat primarul, care a adăugat: „Avem și alte investiții cu finanțare din alte surse dar, mai ales, cu bani de le bugatul local: Centrala Termică de la școala „Constantin Parfene”, reparația capitală a Școlii 10, reabilitarea pistei de la Stadionul municipal, definitivarea noului Bazar și a târgului auto, obiectivul de pe Cuza Vodă sau asigurarea utilităților la blocurile cu locuințe de serviciu din Zona Industrială fiind doar câteva dintre ele. Avem, de asemenea, în lucru un program foarte serios de definitivare, mai bine spus de finalizare a modernizării unor cartiere, cu finalizarea străzilor și trotuarelor, în zonele Dimitrie Cantemir – Delea, Brodoc, Moara Greci, Filaturii, Viișoara, Rediu… Nu în ultimul rând, vor intra la lucru obiectivele de la Unitatea Militară, respectiv Centrul pentru bătrâni și Centrul social. În total, acestor obiective din programul pe 2021 le sunt destinați nu mai puțin de 63 de milioane lei, astfel că, în total, în 2021, se vor face investiții în dezvoltarea municipiului Vaslui de peste 220 de milioane lei. Asta nevorbind de investițiile derulate de alte entități, și de care în final, vor beneficia cetățenii municipiului Vaslui: Bazinul de înot, variantele de ocolire a orașului și, nu în ultimul rând, programul de dezvoltare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare derulat de Aquavas, proiect accesat de către Consiliul Județean și în care noi suntem doar parteneri în sensul că punem la dispoziție frontul de lucru”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.