Nemulțumite de înghețarea salariilor, cadrele medicale au protestat în fața Prefecturii

0
379

Nemulțumite de înghețarea salariilor bugetarilor, decisă săptămâna trecută de Guvernul Câțu, și sătule să aștepte alte drepturile salariale promise, aprobate și neonorate, cadrele medicale afiliate la sindicatul Sanitas au organizat proteste în întreaga țară, precum și în fața Ministerului Sănătății. Un astfel de protest a avut loc și la Vaslui, marți, de la ora 12.00, în fața Prefecturii, la care au participat circa 100 de cadre medicale din spitalele din județ. „Sperăm ca revendicările noastre să fie rezolvate pe calea dialogului, în caz contrar, s-ar putea ajunge chiar și la o grevă generală. Ne-am săturat să fim desconsiderați, în condițiile în care noi suntem în prima linie din lupta împotriva Covid 19”, a declarat Daniela Clătinici, liderul Sanitas în județul Vaslui.

Nemulțumit de înghețarea salariilor, la nivelul lunii decembrie 2020, pentru bugetari, precum și de amânarea unor drepturi salariale aprobate prin diverse acte normative, Consiliul Național al Federației Sanitas, cel mai mare sindicat al cadrelor medicale din România, a luat decizia organizării unei serii de acțiuni revendicative, primul pas fiind acțiuni de pichetare a Ministerului Sănătății și a sediilor Prefecturilor din țară. La fel s-a întâmplat și la Vaslui, unde, ieri, la ora 12.00, înarmate cu pancarte pe care scriau mesaje ca „Guvernanți mincinoși”, „Suntem epuizați”, „Suntem o echipă. Tratați-ne ca atare” ori „Respectați sănătatea”, aproape o sută de cadre medicale și-au făcut cunoscute doleanțele.

Cei din sănătatea vasluiană, la fel ca toți colegii lor din țară, cer să fie aplicate prevederile Legii 153/2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporului de condiții de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată, precum și acordarea stimulentelor de risc pentru salariații din asistența socială. „Având în vedere că noi, cei din sistemul sanitar, ne-am aflat în prima linie în lupta împotriva SARS Cov 2, încă de la debutul pandemiei la nivel internațional, luptând în condiții inegale, uneori fără echipamente de protecție, considerăm că guvernanții ar fi trebuit să se aplece cu foarte mare grijă asupra sistemului, atât asupra nevoilor personalului, cât și asupra nevoilor pacienților, atât cei diagnosticați Covid, cât și a celorlalți. Am avut colegi infectați cu Coronavirus, alții, care chiar au decedat din această cauză, avem colegi epuizați din cauza efortului de stăvilire a acestei pandemii, iar presiunea, atât în ceea ce privește tratarea bolnavilor, cât și vaccinarea împotriva SARS Cov 2, cade tot asupra noastră. În schimb, la nivel guvermental, se iau decizii care ne avectează în mod negativ! În aceste condiții, împreună cu colegii din întreaga țară, am decis declanșarea acestei acțiuni de protest, ca un semnal de alarmă pentru guvernanți!”, a declarat Daniela Clătinici, liderul Sanitas la nivelul județului Vaslui

Conform acesteia, sindicaliștii Sanitas vor solicita convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi județene, iar în perioada următoare vor picheta sediile Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor Publice, Guvernului și Parlamentului României, în perioada în care vor avea loc dezbateri pe legea bugetului de stat. „În cazul în care nu se va da satisfacție revendicărilor noastre și în funcțiile de deciziile care vor fi luate de către conducerea sindicatului, la nivel național, acțiunile de protest ar putea continua, ajungându-se chiar până la greva generală, lucru pe care, din respect pentru pacienți, nu îl dorim”, a adăugat liderul Sanitas, Daniela Clătinici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.