Municipiul Vaslui, în continuare fără viceprimari!

Un prim termen a procesului de la Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 2317/89/2020, respectiv cererea Filialei Județene PSD de anulare a actului prin care au fost puși în funcție cei doi viceprimari ai municipiului Vaslui, în afara termenului în care s-a dispus suspendarea Hotărârii Consiliului Local 114/24.11.2020, prin care respectivii au fost numiți, s-a lăsat cu o amânare. Motivul: președintele completului de judecată a făcut oral o cerere de abținere de la judecare. Având în vedere că abia pe 12 ianuarie, recursul declarat de către viceprimarii aleși, liberalul Lucian Braniște și Cătălin Mândru, de la USR PLUS, împotriva suspendării lor din funcție, decisă de către instanța vasluiană, a fost înregistrat la Curtea de Apel Iași și nu a primit încă un termen de judecată, municipiul Vaslui va mai sta vreme fără viceprimari… Noroc că primarul Vasile Pavăl s-a reîntors la treabă!

În urma alegerilor locale din 27 septembrie, configurația Consiliului Local al municipiului Vaslui s-a schimbat radical, consilierii PNL împreună cu cei ai USR PLUS fiind majoritari, chiar dacă cu un singur reprezentant, față de cei ai PSD și ALDE, care, până acum, făceau legea, având o majoritate covârșitoare. Primele modificări ale noii componențe a CL a fost acapararea, de către noua majoritate, atât a funcțiilor de viceprimar, cât și a celor mai multe poziții în comisiile de specialitate ale CL, dar și în consiliile de administrație ale instituțiilor din subordinea primăriei. O primă încercare de punere în funcție a reprezentanților partidelor aflate până nu de mult în opoziție a eșuat, după ce Instituția Prefectului – Județul Vaslui, condusă, atenție!, tot de un om al liberalilor, a dat aviz negativ hotărârii CL respective. Asta pe motiv că cea mai importantă comisie de specialitate ce ar fi trebuit să discute proiectul de hotătâre nu a fost legal constituită. Ulterior, la o a doua ședință a Consiliului Local al municipiului Vaslui, liberalul Lucian Braniște și USR-istul Cătălin Mândru au fost realeși cu scandal. Atunci, alegerea noilor viceprimari a fost subiectul unei aprige discuții între consilierii PNL – USR PLUS, și cei ai PSD, pe motiv că 5 consilieri PSD, aflați în izolare sau carantină la domiciliu din cauza SARS Cov 2, nu și-au putut exercita dreptul de vot. Majoritatea PNL – USR PLUS a forțat iar PSD a atacat în instanță, în contencios administrativ, hotărârea rezultată. La exact 2 luni după alegerile locale, Braniște și Mândru au fost puși în funcție, și și-au luat în primire birourile, unde însă nu au stat foarte multă vreme… Înainte să le fie stabilite atribuțiile, Tribunalul Vaslui a admis cererea de suspendare a Hotărârii Consiliului Local al mun. Vaslui nr. 114/24.11.2020, până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 2317/89/2020, respectiv cererea Filialei Județene PSD Vaslui de anulare a actului prin care au fost puși în funcție cei doi. Decizia instanței a fost una uzuală, pentru a se evita anularea oricăror decizii pe care apare semnătura celor doi viceprimari, în cazul în care plângerea PSD va fi admisă. Imediat c au aflat de această decizie, CL Vaslui, la cererea majorității consilierilor, a contestat-o la instanța superioară, însă, conform uzanțelor din justiția română, recursul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Iași abia pe 12 ianuarie, dosarul va trebui să urmeze pașii legali, de atribuire a lui către un complet de judecată și programarea pe lista de ședințe, ceea ce va mai dura un timp, plus durata efectivă a procesului, astfel că eventuala ridicării suspendării din funcție a celor doi viceprimari nu se va întâmpla prea curând.

Între timp, și procesul pe fond de pe rolul Tribunalului Vaslui bate pasul pe loc, primul termen de judecată, de după ședința în care s-a decis suspendarea HCL nr. 114/24.11.2020 prin care au fost aleși cei doi noi viceprimari, precum și suspendarea efectelor respectivului act emis de autoritățile publice locale fiind abia pe 13 ianuarie. Mai mult, la acest termen, s-a decis amânarea cauzei în vederea soluționării declarației de abținere de la judecata cauzei în rejudecare, formulată oral de președintele completului de judecată. Teoretic, soluționarea declarației de abținere venită din partea președintelui completului de judecată nu ar trebui să dureze prea mult, însă, indiferent cum va fi soluționată această cerere, va trebui dat un nou termen de judecată, cel mai probabil în luna februarie. Chiar și atunci, nu este sigur că se va da o soluție în acest dosar, pentru că urmează și calea de atac, oricare dintre părți, respectiv Organizația PSD sau majoritatea din CL, putând uza de aceasta, dacă vor fi nemulțumiți de soluția dată de instanța vasluiană

Cert este un lucru: cel puțin în următoarele luni, primarul Vasile Pavăl nu va avea parte de ajutorul viceprimarilor, indiferent care vor fi aceștia. Noroc, dacă se poate spune așa, este faptul că primarul Vasile Pavăl are deja imunitate dobândită împotriva Covid 19, după ce a contractat această boală, la sfârșitul lunii decembrie. Din fericire, a fost vorba de o formă ușoară a bolii, astfel că edilul s-a reîntors la muncă. Din cauza situației speciale în care se afla municipalitatea vasluiană, respectiv cu ambii viceprimari suspendați din funcție, în această perioadă, atribuțiile primarului au fost preluate de către directorul economic al instituției, Eugen Boț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.