La vremuri noi, câțiva directori de unități de învățământ, noi!

0
619

Recent, ISJ Vaslui a organizat o acțiune de numire prin detașare în interesul învățământului în funcția de director sau director adjunct pentru unitățile de învățământ unde expira mandatul celor numiți în această funcție în urmă cu 4 ani. Poate pentru prima dată în ultimii 10 ani, în ciuda timpului scurt de depunere a cererilor și acordurilor de detașare în acest sens, numărul de solicitări a fost mai mare decât numărul posturilor disponibile. Conform declarației inspectorului general al ISJ Vaslui, Loredana Roman, circa 70% dintre conducătorii de unități și-au păstrat posturile până la sfârșitul acestui an școlar care se dovedește a fi plin de provocări. „Criteriul competenței l-a prevalat pe cel politic, chiar dacă în unele cercuri se vorbește altceva”, a explicat inspectorul general Loredana Roman.

Conform procedurilor Ministerului Educației pe 9 ianuarie urma să expire mandatul de director sau director adjunct pentru circa jumătate dintre unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Vaslui, ocupate urmare a concursului organizat în iulie – august 2017. Drept urmare, ținându-se cont de restricțiile datorate pandemiei de Covid 19, încă de la sfârșitul lunii decembrie 2020 a fost anunțată o selecție pentru ocuparea acestor posturi de conducere, inițial, pe lângă acordul exprimat de către cadrele didactice în vederea detașării în interesul învățământului, urmând a fi depus și un dosar profesional, pe baza căruia urma să fie făcută selecția. Ulterior, regulile au fost schimbate, și, cu doar câteva zile înaintea ședinței Consiliului de Administrație al ISJ Vaslui unde urmau să fie puse în discuție respectivele canididaturi, procedura operațională în cauză a fost modificată, fiind necesară depunerea doar a acordului privind detașarea în interesul învățământului. „Nu am făcut altceva decât să respectăm indicațiile primite de la minister, iar întreaga procedură derulată ulterior s-a făcut cu stricta respectare a legilor și normativelor în vigoare la acest moment”, a explicat Loredana Roman, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Chiar și în condițiile în care termenul limită de depunere a acestor acorduri a fost de doar o zi, ședința CA al ISJ Vaslui având loc vineri, 8 ianuarie, au fost depuse aproape 150 de acorduri de detașare în interesul învățământului, doar puțin dintre aceste cereri au fost considerate conforme, conform dosarelor profesionale. Din totalul de 94 de posturi de conducere a unităților de învățământ care au fost vacantate, au fost ocupate doar 91 de posturi, la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui și la Școala Gimnazială „Ștefan Ciubotărașu” din Lipovăț find necesară delegarea atribuțiilor posturilor de directori… „Toate aceste numiri au fost făcute în urma discuțiilor din cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ISJ Vaslui și, chiar dacă unii aplicanți s-au declarat nemulțumiți, doresc să spun că totul s-a făcut transparent, nu pe criterii politice, ci doar pe criterii de profesionalism și implicare profesională. Drept urmare, peste 70% dintre cei aflați până acum în funcții de conducere la nivelul instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat din județul Vaslui și-au păstrat posturile, iar acolo unde s-a considerat că este nevoie de un suflu nou, adaptat acestor vremuri, am încercat să asigurăm acest lucru. Trebuie spus că noile numiri în funcțiile de director sau director adjunct sunt valabile doar până la finalul acestui an școlar, perioadă în care, dacă situația epidemiologică o va permite, s-ar putea organiza un concurs în acest sens”, a mai explicat Loredana Roman, inspectorul general al ISJ Vaslui, care însă nu a dorit să dea detalii cu privire la criteriile de departajare ale candidaților aplicate, în lipsa unui dosar profesional. Mai trebuie spus că cea mai mare parte a nou numiților directori au mai ocupat în trecut aceste funcții, lucru pozitiv, care însă denotă existența în continuare a numirilor pe criterii de apartenență politică. Acest lucru nu este însă deranjant, în cazul în care primordial ar rămâne, în cazul acestor numiri, profesionalimul și dorința de implicare în buna desfășurare a procesului de învățământ, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, județul Vaslui a făcut progrese majore la acest capitol, situându-se în mod constant pe poziții foarte bune în ceea ce privește rezultatele la olimpiade și concursuri școlare, dar chiar și la exemenele naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.