Încep pregătirile pentru examenele naționale 2021!

0
631

Recent, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat iminenta redeschidere, odată cu debutul semestrului II, a unităților de învățământ preuniversitar de stat, în anumite condiții, ținând de evoluția pandemiei de Coronavirus, în fiecare localitate în parte. În plus, deja se fac pregătiri pentru organizarea examenelor naționale, Evaluarea și Bacalaureatul, precum și pentru admiterea elevilor la liceelor, în anul școlar 2021 – 2022, ISJ Vaslui aprobând deja componența comisiilor special înființate în vederea supravegherii și organizării acvestor importante acțiuni. Cât despre Planul de școlarizare al învățământului liceal și profesional, deși acesta a primit avizul autorităților locale și al ISJ Vaslui, el va fi definitivat undeva în jurul datei de 20 februarie, după ce va fi aprobat și de responsabilii din cadrul MEC.

Elevi vasluieni, pregătiți-vă de școală! Dacă în următoarea săptămână nu vor apare mari modificări în ceea ce privește situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului, în cel puțin 44 dintre cele 86 de UAT-uri vasluiene, unde rata de incidență a cazurilor de infectare cu SARS Cov 2 este mai mică de 1,5 la mia de locuitori, școala ar putea reîncepe cu prezența fizică a tuturor elevilor la cursuri. În alte 38 de localități, începând cu prima zi a semestrului II al acestui an școlar, școala ar putea reîncepe conform scenariului galben, respectiv cu prezența fizică a elevilor din ciclul preșcolar și primar, și cu a celor din clasele terminale de gimnaziu sau liceu. Doar în 8 comune, Albești, Băcani, Bălteni, Dănești, Dragomirești, Ferești, Oșești, Tanacu, Laza sau Șuletea, acolo unde rata de incidență a cazurilor pozitive de Covid 19 depășește 3 la mia de locuitori, reînceperea fizică a cursurilor este încă sub semnul întrebării, fiind posibil ca, respectându-se toate măsurile de siguranță sanitară la nivelul instituțiilor de învățământ, preșcolarii și elevii din ciclul primar să poată totuși reveni în bănci. La acest moment, nici o localitate din județul Vaslui nu este în carantină, respectiv nu are o incidență mai mare de 6 cazuri de îmbolnăvire cu Covid 19 la mia de locuitori, lucru care ar presupune menținerea în online a cursurilor pentru toate categoriile de elevi.

Indiferent de scenariul sub care se vor desfășura cursurile în al doilea semestru al acestui an școlar, autoritățile din domeniu pregătesc deja desfășurarea examenelor naționale, Evaluarea și Bacalaureatul, precum și înscrierea copiilor la școală sau liceu. Astfel, ISJ Vaslui a decis deja, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație desfășurat pe 15 ianuarie, componența Comisiilor județene de Bacalaureat 2021, a celei de organizare a Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, dar și a celei județene de admitere 2021. În plus, responsabili din cadrul MEC au anunțat organizarea de simulări ale acestor examene naționale, simulări care se vor face cu prezența fizică în bănci a candidaților, undeva în lunile martie – aprilile, dar și păstrarea datelor de susținere a acestor examene, așa cum au fost ele stabilite prin Ordin de ministru, în august anul trecut. În acest an, înscrierile la  examenul de Evaluare Națională se vor face în perioada 7 – 11 iunie, chiar înainte de finalul anului școlar pentru elevii de clasa a VIII-a (11 iunie), prima probă, cea la Limba și literatura română, urmând a fi susținută pe 22 iunie, urmată de proba la matematică, ce va fi pe 24 iunie, pentru ca pe 29 iunie să fi anunțate primele rezultate, afișarea finală a rezultatelor, după rezolvarea evetualelor contestații, urmând să se facă pe 4 iulie.

Cât privește sesiunea de vară a Bacalaureatului 2021, acesta va debuta în perioada 31 mai – 4 iunie, odată cu înscrierea candidaților, și, după ce, în perioada 14 – 25 iunie, se va face evaluarea competențelor lingvistice în limba română și a celor într-o limbă de circulație internațională, dar și a celor digitale, așa numitele probe orale, probele scrise urmează să debuteze pe 28 iunie. Afișerea rezultatelor finale va fi făcută pe 9 iulie, pentru ca 10 zile mai târziu să debuteze sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.