În județul Vaslui, vaccinarea ia avânt!

0
697

Luni, 18 ianuarie, a debutat efectiv și cea de a doua etapă de vaccinare anti-Covid 19, lucru care a dus la dublarea, practic, a numărului de vasluieni imunizați împotriva temutului virus. La cele 3 centre nou înființate destinate populației cu risc ridicat – vârstnici și persoane cu boli cronice, precum și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie ori esențiale, cuprinse în această etapă, activitatea a mers foarte bine, fiind administrate toate dozele de vaccin programate. Atenție! Specialiștii fac un apel către persoanele vaccinate de a respecta în continuare măsurile de protecție sanitară și distanțare socială, imunizarea organismului făcându-se abia la 7 – 10 zile după rapel, adică la circa o lună după administrarea primului vaccin! Până atunci, vaccinați sau nu, sunteți încă vulnerabili!

După startul oficial al celei de-a II-a etapa de vaccinare, dat vineri, începând cu ora 15.00, când s-au putut face programări în acest sens, luni, 18 ianuarie, au fost adminsitrate primele vacinuri anti-Covid 19 către persoane, altele decât cadre medicale aflate în prima linie de luptă împotriva acestei maladii. Ese vorba de persoane vulnerabile, în vârstă de peste 65 de ani sau persoane suferind de anumite boli cronice, dar și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie ori esențiale. Pentru ei au fost special deschise 3 centre de vaccinare, la Vaslui, în incinta Clubul Pensionarilor, din str. Donici, cu 2 puncte de lucru, la Bârlad, în Sala de sport a Școlii 4 „Episcop Iacob Antonovici”, cu 4 puncte de lucru, și la Huși, în  Sala de sport a Liceului „Al. I. Cuza”, nr. 12. Altor 2 centre de vaccinare, anunțate inițial, cele din Murgeni, ce urma să funcționeze în incinta Casa de Cultură „I. C. Balmuș”, cu 2 puncte de lucru, și cel de la Negrești, din Sala de Sport „Maria Pădurariu”, deși pregătite, li s-a amânat deocamdată deschiderea pe termen nelimitat. Asta deși autoritățile locale de acolo au făcut eforturi importante logistice și financiare, pentru înființarea, dotarea și asigurarea cu personale a centrelor respective. Motivul: autoritățile centrale au reevaluat măsurile luate în vederea vaccinării la nivel local și național, și dat fiind că nu sunt deocamdată destule vaccinuri, au decis deschiderea de centre de vaccinare doar în zone aglomerate, de la nivelul municipiilor și a reședințelor de județ. Pe lângă cele 3 centre din județ destinate vaccinării persoanelor cuprinse în etapa a II-a, funcționează în continuare centrele pentru personalul medical, din etapa I, înfințate la nivelul spitalelor din Vaslui, Bârlad și Huși.

Cât privește etapa a II-a d evaccinare, la nivelul județului Vaslui aceasta a debutat cum nu se poate mai bine, fiind epuizate toate dozele de vaccin alocate în acest sens. Așa se explică faptul că numărul de persoane vaccinate a crescut de la 120 – 150 pe zi, ritm înregistrat până la finalul săptămânii trecute, la 424 de persoane vaccinate în doar 24 de ore, respectiv luni, 18 ianuarie. Astfel, la sfârșitul acelei zile, la nivelul județului Vaslui, erau nu mai puțin de 2.626 de persoane vaccinate. De exemplu, la nivelul centrului de vaccinare nou deschis în municipiul la Vaslui, cel din incinta Clubul Pensionarilor, luni s-a lucrat la foc continuu, într-un ritm de câte 5 persoane pe oră înregistrat la fiecare dintre cele două cabinete de vaccinare, astfel că, pe perioada programului de lucru, între orele 8 – 20, nu mai puțin de 120 de vasluieni li s-a administrat mult doritul vaccin. „Nu au fost probleme deosebite, totul a decurs normal, și la fel sperăm să se întâmple și în zilele viitoare. Au fst și câteva persoane, puține la număr, care nu și-au respectat programarea, însă noi eram pregătiți cu liste suplimentare, astfel că la sfârșitul zilei am epuizat toate cele 120 de doze de vaccin alocate acestui centru”, a explicat dr. Cătălina Adochiei, coordonatorul centrului.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, pentru a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Cât despre modalitatea de programare în etapa a II–a, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele cunoscute cu boli cronice se pot programa la vaccinarea împotriva COVID-19 utilizând oricare dintre următoarele modalități: prin intermediul medicilor de familie, individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login); prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); prin call center, la telefon 021.414.44.25, sau prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor. Persoanele care desfășoară activități esențiale  vor fi programate  de angajator prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login).

“Vaccinarea nu este condiționată de calitatea de asigurat. Persoanele eligibile se programează la vaccinare indiferent dacă sunt sau nu asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, programarea putând fi făcută prin intermediul oricărui medic de familie. Doresc să mulțumesc autorităților locale șii medicilor de familie pentru implicarea ȋn desfășurarea ȋn bune condiții a campaniei de vaccinare anti-Covid!”, a adăugat directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.