Datorii, drumuri, spital, Covid – prioritățile Consiliului Județean

0
457

19,1 milioane este suma rămasă în vistieria Consiliului Județean la încheierea anului trecut, excedent pe care conducerea insituției le propune acum aleșilor județului să fie cheltuiți pentru plata lucrărilor constructorilor care au lucrat la drumuri, pentru Spitalul Județean, Drumul Strategic și gestionarea crizei Covid-19.

La încheierea exercițiului bugetar 2020, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a rămas cu un excedent bugetar de 19,152 de milioane lei, sumă pe care acum conducerea instituției vrea să o împartă cât mai bine între prioritățile pe care le are.

Una dintre acestea este plata datoriilor către constructorii care au lucrat de reabilitarea drumurilor județene în decursul anului precedent, proiectul de hotărâre pe care executivul CJ îl va propune consilierilor județeni în ședința care va avea loc pe 25 ianuarie prevăzând că „societățile care au executat lucrări de investiții în baza contractelor incheiate cu UAT Județul Vaslui își vor primi contravaloarea lucrărilor executate și, astfel, vor avea asigurat cash-flow-ul (fluxul de numerar, n.r.) pentru continuarea investițiilor, achitarea furnizorilor și plata salariilor”.

Din suma totală de 19,152 de milioane lei, constructorii cu lucrări efectuate vor primi 6 milioane de lei, în vreme ce alte 6,136 milioane lei vor fi utilizate în funcție de necesitățile acestui an, CJ păstrându-și, deci, o rezervă pe care să o adauge bugetului de anul acesta, în proiectul de hotărâre precizându-se că „suma de 6.136.883,29 lei se va utiliza în funcție de necesitățile care vor rezulta în momentul întocmirii bugetului local al județului pe anul 2021”.

Proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului bugetar mai prevede că „suma de 7.015.461 lei este rezervată pentru efectuarea cheltuielilor ce au fost stabile prin acte normative sau de către finanțatori. În acest sens, menționez că suma de 6.322.471 lei are destinația de a finanța refacerea drumurilor județene conform H.G. nr. 531/2020 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitați naturale, 400.000 lei este suma alocată de municipiul Vaslui pentru finanțarea unor cheltuieli de investiții la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, iar diferența de 292.990 lei reprezintă prefinanțarea primită de la finanțator pentru proiectul “Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)” și pentru proiectul “Cresterea capacitatii de gestionare a crizei covid-19 la nivelul serviciilor publice socio-medicale subordinate UAT Județul Vaslui”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.