Desăvârșirea statului național român modern a parcurs un drum anevoios și lung, în care s-au împletit sacrificiile de vieți umane cu o intensă activitate politică și diplomatică. Primul pas, pe acest drum, a fost realizat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când întreaga Europă era cuprinsă de un curent al determinării naționale. În acest context, în anul 1859 este realizată Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a unionistului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Principatelor Moldova și Țara Românească, la 5 și 24 ianuarie.

Pentru a marca acest eveniment important pentru afirmarea noastră ca stat modern, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui – a organizat Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”, duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu orele 13, în Sala Multimedia a muzeului. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a instituției. În cadrul acestei conferințe prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iași, a prezentat o comunicare cu tema ”Unirea Principatelor Române – moment fondator al statului național român modern”, completată ulterior de discuții între participanții la conferință.
Organizatorii acestei manifestări științifice au fost prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, dr. LAURENȚIU CHIRIAC, ALBERT GABRIEL GRECU și dr. CIPRIAN CĂTĂLIN LAZANU, muzeografi la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.