Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”

0
613

Desăvârșirea statului național român modern a parcurs un drum anevoios și lung, în care s-au împletit sacrificiile de vieți umane cu o intensă activitate politică și diplomatică. Primul pas, pe acest drum, a fost realizat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când întreaga Europă era cuprinsă de un curent al determinării naționale. În acest context, în anul 1859 este realizată Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a unionistului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Principatelor Moldova și Țara Românească, la 5 și 24 ianuarie.

Pentru a marca acest eveniment important pentru afirmarea noastră ca stat modern, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui – a organizat Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”, duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu orele 13, în Sala Multimedia a muzeului. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a instituției. În cadrul acestei conferințe prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iași, a prezentat o comunicare cu tema ”Unirea Principatelor Române – moment fondator al statului național român modern”, completată ulterior de discuții între participanții la conferință.

Organizatorii acestei manifestări științifice au fost prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, dr. LAURENȚIU CHIRIAC, ALBERT GABRIEL GRECU și dr. CIPRIAN CĂTĂLIN LAZANU, muzeografi la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.