Canotoarele Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi, în Top 10 cei mai buni sportivi români în 2020

0
643

În ciuda faptului că, anul trecut, au fost organizate mai puține competiții sportive internaționale, fie ele continentale ori mondiale, rezultatele excelente obținute de două dintre canotoarele din județul Vaslui le-au propulsat în topul celor mai buni zece sportivi / zece echipaje din anul 2020. Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș, căci despre ele este vorba, au cucerit titlul continental în proba de dublu rame feminin (W2-), cea mai titrată barcă din istoria canotajului românesc, în cadrul Campionatului European de Seniori, desfășurat în octombrie în Polonia.

La începutul acestei luni, Asociația Presei Sportive din România (APSR), aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Regale, a alcătuit clasamentul celor mai buni sportivi români ai anului 2020. Mai exact, a celor mai buni sportivi ori echipaje sportive ce s-au remarcat la puținele competiții europene și mondiale organizate în cursul anului trecut, evident, cu restricții impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Un motiv de mândrie pentru vasluieni este faptul că, printre sportivii aflați în ierarhia alcătuită de consiliul APSR, se regăsesc și două fete din județul nostru. Este vorba despre canotoarele Iuliana Buhuș (24 de ani, din comuna Alexandru Vlahuță) și Adriana Ailincăi (21 ani, din comuna Văleni). Ambele sunt legitimate în prezent la CS Dinamo București, respectiv CSM Călărași, și sunt componente ale lotului de Senioare a României. Așa cum se arată în topul celor mai buni sportivi, cele două vasluience se regăsesc pe locul opt.

Cum, în 2020, la Tineret și Seniori, nu s-a organizat decât câte o competiție internațională de canotaj pentru fiecare categorie, prezența celor două sportive în acest clasament se datorează prestației extraordinare avute ca echipaj în proba de dublu rame feminin (W2-), cea mai titrată barcă din istoria canotajului românesc, la Campionatul European de Seniori, desfășurat între 9 – 11 octombrie 2020, la Poznan, Polonia. Concret, Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi au cucerit mult râvnitul titlu continental, învingând echipajele din Spania, Grecia, Danemarca, Irlanda și Italia.

În ceea ce o privește pe Adriana Ailincăi, inclusă și în lotul de Tineret al României, aceasta s-a remarcat și la Campionatul European de Tineret U23, desfășurat între 5 – 6 septembrie 2020, la Duisburg, Germania. Canotoarea, care a făcut echipă cu Ana-Maria Balețchi, a cucerit medalia de aur și titlul de campioană europeană U23 în aceeași cursă de dublu rame feminin (W2-), întrecând echipajele Greciei, Irlandei, Cehiei, Germaniei și Spaniei.

Top 10 sportivi români în 2020:

1. Larisa Iordache (gimnastică)

2. Simona Halep (tenis)
3. Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane)
4. Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj, dublu vâsle)
5. Laura Ilie (tir)
6. Echipajul masculin de 8+1 al României (canotaj)
7. Ciprian Tudosă și Marius Cosmiuc (canotaj, dublu rame)
8. Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș (canotaj, dublu rame)
9. Carol-Eduard Novak (paraciclism)
10. Ana Maria Popescu (scrimă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.