Bârladul va avea primul Carrefour din județ!

4
11292

La începutul anului trecut, edilii Bârladului dădeau asigurări că, până în decembrie, reprezentanții Carrefour și Dedeman urmau să deschidă complexul comercial „Bârlad Value Centre” în zona Fepa – IRB, însă pandemia de COVID-19 a dat peste cap planurile tuturor. Așa se face că respectivul complex se va realiza, însă cu întârziere. Cum, în 2020, s-au făcut cam toți pașii și au fost obținute toate avizele necesare, odată ce consilierii locali își vor da acordul, se va putea trece efectiv la construirea complexului comercial.

În urmă cu două zile, Primăria Bârlad a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind „aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru «Retail park Bârlad și magazin bricolaj, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, căi de acces, sens giratoriu, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totem publicitar, amenajare spații verzi, împrejmuire teren, realizare branșamente utilități», strada Republicii nr. 320, pe teren proprietate privată, municipiul Bârlad”.

Pe lângă respectivul document, au mai fost atașate și memoriul general – PUZ, regulamentul local de urbanism, avizul favorabil dat pe 22 ianuarie de arhitectul șef al primăriei, raportul informării și consultării publicului, precum și alte anexe. După cum se menționează în anunțul privind dezbaterea publică, până cel târziu pe 6 februarie, persoanele și asociațiile interesate, asociațiile de afaceri ori alte asociații legal constituite pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la sediul instituției, Compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului, precum și în format electronic pe adresa de e-mail urbanism_primariabarlad@yahoo.com.

Astfel, pentru că, în cursul anului trecut, au fost obținute avizele și autorizațiile necesare, iar proiectul de PUZ a fost finalizat încă din noiembrie, odată ce se va încheia dezbaterea publică, respectivul proiect de hotărâre va putea fi discutat și, cel mai probabil, aprobat de consilierii locali la una din ședințele din februarie sau martie. Și, odată ce și acest pas va fi făcut, constructorii vor putea trece efectiv la amenajarea complexului comercial. Pentru că e vorba de imobile cu un singur etaj, cu siguranță, lucrările vor fi gata în câteva luni, iar centrul comercial va putea fi deschis publicului până la finele lui 2021.

După cum se arată în proiectul de PUZ, hypermarket-urile respective și toate anexele vor fi amenajate pe un teren aparținând SC Rulmenți SA, situat în partea de Nord a Bârladului, mai exact pe partea dreaptă a Bulevardului Republicii, între Fepa SA Bârlad și hala de producție dezafectată „Profil II” ce aparține SC Rulmenți SA.

Ce se dorește a se construi?

„Proiectul de PUZ prevede dezvoltarea în Bârlad, Bulevardul Republicii nr. 320, a unei zone de servicii și comerciale, amenajarea de parcări pentru autovehicule pe un teren în suprafață totală de 72.960 mp aflat în proprietatea privată a SC Rulmenți SA – promitent cumpărător PK VANILLA SA. PUZ prevede construirea unui centru comercial format din două corpuri de clădire cu funcțiuni preponderent comerciale: • clădirea A – Hypermarket – cu regim de înălțime parter și etaj, cu funcțiunile: hypermarket, galerie comercială (inclusiv spațiu tip «food court»), spații comerciale de tip «retail park» (spații comerciale cu acces independent) și spații anexe; • clădirea B – Magazin de bricolaj tip «do it yourself» – cu regim de înălțime parter și etaj, cu funcțiuni comerciale; amenajarea în incintă a unei parcări supraterane pentru autovehicule; construirea unui sens giratoriu pentru facilitarea accesului spre centrul comercial”, se arată în planul de PUZ.

Ca să știe tot omul, în clădirea A va fi amenajat retailer-ul Carrefour, iar în clădirea B – magazinul Dedeman.

Tot în planul de PUZ se precizează că amenajarea incintei presupune execuția de : sens giratoriu ce deservește accesul pe teren din strada Republicii; rețele, branșamente și racorduri utilități; împrejmuiri; drumuri, platforme, alei, accese; parcări exterioare autoturisme; spații verzi; panouri reclame și totemuri semnalistică. Spațiile închiriabile ale centrului comercial sunt destinate comerțului cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, produse de îngrijire, alimente, articole decorative și de uz casnic și jucării. În interiorul magazinelor, chiriașii își pot amenaja spații de birouri, spații de depozitare, grupuri sanitare, oficii și vestiare. De asemenea, în planul de PUZ se spune că centrul comercial propus va avea spații pentru alimentație publică cu laborator de preparare, atât aferent zonei de tip „food court” amenajată în galeria comercială, cât și în cadrul hypermarket-ului. Nu în ultimul rând, amplasamentul va fi racordat la rețelele de utilități, alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale. Platforma de gunoi pentru deșeuri va fi racordată la apă și canalizare.

După cum a scris presa națională în mai 2020, complexul comercial „Bârlad Value Centre” va fi cel mai mare proiect de retail din oraș. Investiția se ridică la peste 19 milioane de euro și prevede amenajarea primului hypermarket Carrefour din județ, completat de magazinul de bricolaj Dedeman, la care se adaugă 12 spații comerciale închiriate (magazine, cafenele, baruri, restaurante, etc.) și 880 de locuri de parcare.

În ceea ce privește hypermarketul Kaufland, așteptat de asemenea de bârlădeni, acesta va fi amenajat pe un teren alăturat celui pe care va fi construit complexul „Bârlad Value Centre”. Și acest proiect prevede, pe lângă hypermarket-ul propriu-zis și parcarea aferentă, și amenajarea unui container ce va servi drept bufet pentru angajați și clienți, o boxă de reciclare, un post trafo, un bazin de rezervă în caz de incendiu, spații verzi, drumuri și trotuare, accese pietonale și rutiere etc.

4 COMENTARII

  1. Ticăloșilor, așa distrugeti micul comerț din acest frumos oraș.In afară asemenea magazine se fac la 20km de oraș că forma de protecție a micilor comercianți ,care totuși v-au plătit impozite timp de 31 de ani.Roata istoriei se întoarce și veți plăti pentru trădarea voastră,slugoilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.