Bârlădenii, invitați, din nou, la teatru!

0
837

După o pauză de luni bune impusă de pandemia de COVID-19, actorii Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad îi invită pe iubitorii de spectacole la piesa „Un tramvai numit dorință”, de Tennessee Williams. Reprezentația va avea loc în week-end.

Din martie, de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de SARS-CoV-2, iar șeful statului a decretat starea de urgență, urmată de stare de alertă prelungită, instituțiile de cultură și-au întrerupt activitatea cu publicul. Este și cazul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad, ai cărui actori au așteptat cu nerăbdare să reia reprezentațiile în fața publicului. Mai ales că, e la jumătatea lui octombrie și până acum, Bârladul s-a aflat în „scenariul roșu”, adică a înregistrat o rată a incidenței cumulative a infectării cu COVID-19 peste 3 la mia de locuitori, astfel că instituțiile de cultură au fost interzise publicului.

Cum, pe 18 ianuarie, rata de infectare de la nivelul Bârladului a coborât, în sfârșit, sub 3 la mie (2,76), începând de pe 19 ianuarie, restaurantele, barurile, cafenelele, etc. din spațiile închise, dar și cinematograful, teatrul și alte instituții de cultură au fost redeschise publicului, însă numai în limita a 30% din capacitate.

Așadar, după luni întregi de pauză, actorii Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad vor avea ocazia să urce din nou pe scenă cu piesa „Un tramvai numit dorință”, de Tennessee Williams. Spectacolul are o durată de o oră și 40 de minute și a fost programat pentru sâmbătă, 23 ianuarie, începând cu ora 18.30.

„Dragii noștri, de-atâtea luni nu ne-am văzut, încât îmi pare că DORul e un cuvânt prea mic să-ncapă în el tot ceea ce a însemnat această absență… A fost greu, frustrant, știm cu toții, așa cum știm că, totuși, într-o zi, vor trece toate astea ca și când n-ar fi fost… (deși nu avem voie să uităm niciodată!) Sâmbătă, 23 ianuarie, de la 18.30, ne îmbarcăm (plini de speranță) într-un tramvai iluzoriu – «Un tramvai numit dorință», de Tennessee Williams. Cât ține călătoria, vom fi martorii unui dialog ratat dintre două lumi: lumea cu vise (pe jumătate livrești, pe jumătate mic-burgheze) a lui Blanche DuBois și lumea reală (construită cu bună știință și cruzime) a lui Stanley Kowalski. Iluzie versus realitate… Însă, iluziei lui Blanche nu i se opune realitatea «reală» (înțelegeți ce zic, desigur!), ci realitatea vulgarizată intenționat de către dramaturg. Între iluzia pentru care Blanche  DuBois este acuzată și realitatea meschină a celor care îi oferă lecții de integritate, credem că iluzia lui Blanche DuBois va conține întotdeauna ceva mai mult adevăr… Vă așteptăm cu mare dor, respectând condițiile pe care le cunoașteți!”, este invitația la spectacol lansată de Teodora Spînu, secretarul literar al teatrului bârlădean, prin intermediul paginii de socializare a instituției.

Din distribuție fac parte actorii: Petronela Ene (Blanche), Dumitriana Crețu (Stella), George Sobolevschi (Stanley), Sorin Ghiorghe (Mitch), Irina Cocea (Eunice), Alex Savu (Steve) și Diana Hatmanu (Melinoe). Regia este semnată de Ștefan Alexiu, coregrafia a fost asigurată de Alice Veliche, decorul de Sandu Maftei, iar costumele de Iuliana Maftei.

Piesa „Un tramvai numit dorință” a fost scrisă în anul 1947 și premiată în 1948 cu Premiul Pulitzer pentru teatru. De atunci, a fost montată aproape fără întrerupere pe scenele americane, bucurându-se de interesul constant al oamenilor de teatru din întreaga lume. A avut premiera pe Broadway în decembrie 1947, în regia lui Elia Kazan, cu Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter și Karl Malden. Premiera londoneză a avut loc în 1949, în regia lui Laurence Olivier, cu Vivien Leigh. Alte nume celebre care au întrupat personajele Blanche DuBois și Stanley Kowalski îi includ pe Anthony Quinn, Alec Baldwin și Jessica Lange, John C. Reilly și Natasha Richardson, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Isabelle Huppert.

În România, cea mai cunoscută montare rămâne cea realizată de Liviu Ciulei în 1965, cu Clody Bertola și Victor Rebengiuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.