Bârlad: investiție de peste 5,6 milioane euro, în faza de precontract!

0
841

În ciuda situației dificile în care ne aflăm din cauza pandemiei de COVID-19, anul 2021 a început cu o veste extrem de bună pentru bârlădeni! O investiție importantă, ce cuprinde patru proiecte distincte, va primi o finanțare de circa 28 milioane de lei, adică peste 5,6 milioane de euro, de la Uniunea Europeană. Cererea de finanțare a fost deja aprobată, proiectul aferent depus de luni bune aflându-se în faza precontractuală. Fondurile primite vor fi folosite pentru „Reabilitarea Grădinii Publice”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea sălii de sport”, „Modernizarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2” și „Construire Centru de zi pentru persoanele vârstnice”.

Aproape în fiecare conferință de presă organizată în cursul anului trecut, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, anunța că este încrezător că una dintre investițiile așteptate de localnici de ani de zile va fi finanțată cu fonduri UE. La finele lui decembrie, chiar înainte de Crăciun, după vizita în teren a echipei de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est Piatra Neamț, conducerea urbei a fost înștiințată că respectiva cerere de finanțare cu fonduri nerambursabile a fost aprobată. Este vorba despre obiectivul de investiții „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”, ce are o valoare totală de 28.044.676,84 lei (peste 5,6 milioane euro). Acesta include patru proiecte distincte, respectiv „Reabilitarea Grădinii Publice”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea sălii de sport”, „Modernizarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2” și Construire Centru de zi pentru persoanele vârstnice”.

Astfel, obiectivul de investiții va fi finanțat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea 9b – „Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”. Încă de atunci, edilul șef spunea că aceea era ultima etapă de evaluare și că următorul pas va fi efectiv semnarea contractului de finanțare.
Așa se face că mâine, 13 ianuarie, consilierii bârlădeni sunt invitați să ia parte la o ședință extraordinară cu caracter de îndată (în sistem videoconferință), pentru a aproba de urgență noua valoare a investiției, inclusiv contribuția proprie a municipalității.

„Inițierea proiectului de hotărâre a fost determinată de primirea scrisorii privind demararea etapei precontractuale emisă de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Organism Intermediar (OI) pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, nr. 78/OI/04.01.2021, privind proiectul «Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad»”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre ce urmează să fie dezbătut în ședință.
Astfel, pentru a se putea obține finanțarea respectivă, cei 20 de consilieri bârlădeni de la PNL, PSD, ALDE, USR și cel independent trebuie să fie de acord cu această inițiativă. Adică să aprobe valoarea totală a investiției în cuantum de 28.044.6676,84 lei cu TVA (valoarea aprobată inițial era de 26.426.834,50 lei), din care 23.279.764,89 lei reprezintă valoarea eligibilă, iar 4.764.911,95 lei reprezintă valoarea neeligibilă. Totodată, trebuie să aprobe și contribuția proprie a Bârladului în procent de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 465.595,30 lei, ce reprezintă cofinanțarea municipalității la acest obiectiv de investiție.

Tot în proiectul de hotărâre se precizează că bugetul local va asigura și alte sume de bani reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, astfel încât investiția să poată fi derulată în condiții optime. Nu în ultimul rând, se prevede că „se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării / decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, inclusiv suportarea din bugetul propriu al corecțiilor ce pot fi identificate în procedura de verificare a achiziției”.
Din cele patru proiecte distincte, cel mai important este cel referitor la „Reabilitarea Grădinii Publice”. Acesta presupune modernizarea unei suprafațe de 11,6 hectare din totalul de 17,49 hectare. Printre lucrările preconizate a se realiza în vederea „împrospătării” cam singurei atracții turistice din oraș se numără reamenajarea aleilor existente (12.575 mp); amenajarea de noi alei (4.000 mp); amenajarea aleilor principale pavate cu bitum (pentru role și cărucioare copii) – 1.212 mp; reabilitarea acceselor (3 bucăți); pistă biciclete (1.135 mp); pistă alergare (1.126 mp). De asemenea, se dorește instalarea unui sistem de iluminat pe aleile secundare (80 bucăți); a unui sistem de irigat – irigație prin aspersie (8.000 mp), a unui sistem de irigat – irigație cu hidranți (50 bucăți); a unui sistem de irigat – grup pompare (o bucată); amenajarea unui loc de joacă inclusiv amplasarea unor echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități și echipamente fitness pentru adulți cu dizabilități (o bucată). Nu în ultimul rând, se vrea amenajarea unui lac (586 mp); amenajarea unui bazin de liniștire (320 mp), instalație Wifi pentru tot parcul 15 hotspoturi (15 zone); dotări urbane – bănci noi (50 bucăți), dorări urbane – pergole (10 bucăți) și dotări urbane – coșuri de gunoi (50 bucăți).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.