Bârlad: centrul social, aproape la capacitate maximă!

0
1191

Deși abia ultimele nopți au fost cu adevărat geroase, Centrul social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost din Bârlad este deja ocupat în proporție de 90%. Motivul: pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, consilierii locali au aprobat, încă din august, ca localnicii defavorizați, care nu au o locuință, să poată fi lăsați să doarmă acolo pe durata stării de alertă.

De ani buni, fostul sediu al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui – Substația Bârlad (zona Podul Verde) are o nouă destinație, respectiv a fost transformat în Centrului social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost din Bârlad. Centrul dispune de 20 de paturi, distribuite în cinci camere, dar și de grupuri sanitare, „dotate” cu cabine de duș. Încă de la înființare, adăpostul a fost gândit pentru a funcționa numai în timpul iernii, când temperaturile coboară sub minus 10 grade Celsius.

Numai că, în acest an, 18 din cele 20 de paturi au fost ocupate încă de la începutul lui septembrie, fără a se ține cont de criteriul legat de condițiile meteo. Și asta pentru că, la finele lui august, consilierii bârlădeni au adoptat o hotărâre prin care localnicii defavorizați, care nu au o locuință, să poată fi lăsați să doarmă în camerele amenajate în incinta Centrului. Inițiativa a fost motivată de faptul că, în contextul pandemiei de COVID-19 ce continuă să facă tot mai multe victime în județ, municipalitatea a dorit atât să-i sprijine pe cei vizați direct, cât și să prevină răspândirea virusului SARS-CoV-2. Cu mențiunea că măsura se va aplica numai în perioada stării de alertă.

„În cadrul Direcției de Asistență Socială Bârlad funcționează Centrul social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost din anul 2014. Conform regulamentului anexă, acest centru funcționează în baza Legii nr. 292/2011 a protecției sociale, conform art. 58, alin. 3, în condiții de temperatură scăzută de minus 10 grade Celsius. Având în vedere că persoanele fără adăpost circulă și nu au un domiciliu, pe perioada stării de alertă se impune acordarea posibilității de a locui într-un spațiu organizat și supravegheat de autoritățile locale. Astfel, propunem modificarea condițiilor în care pot beneficia de cazare în cadrul Centrului prin permiterea cazării persoanelor în timpul anului, pe perioada stării de alertă, cu respectarea tuturor normelor de risc epidemiologic. Personalul din cadrul Direcției de Asistență Socială va supraveghea cetățenii care vor locui în acest centru în ceea ce privește respectarea tuturor normelor de igienă astfel încât să se diminueze posibilitatea contaminării”, se precizează în referatul de aprobare al respectivului proiect de hotărâre.

Așa se face că, potrivit responsabililor Centrului, începând cu luna septembrie, acolo au fost cazați 18 bârlădeni fără adăpost, în prezent mai fiind disponibile doar două locuri. Ca și în anii trecuți, „rezidenții” trebuie să respecte câteva condiții esențiale pentru a fi lăsați să doarmă acolo: să nu aducă țigări, alcool și droguri în spațiul de cazare. Pe lângă un pat pe care să doarmă și căldură, cei fără adăpost beneficiază și de apă caldă, săpun și un prosop pentru a se putea spăla. Din păcate, nu primesc și mâncare din partea municipalității, însă persoane de bine din oraș (preoți, persoane fizice și ONG-uri) le aduc persoanelor cazate atât hrană caldă cât și rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.