Artistul plastic Dan Horgan, expoziție de Ziua Unirii Principatelor

0
520

Artistul plastic Dan Horgan s-a remarcat în spațiul cultural vasluian, și nu numai, prin lucrări de pictură, sculptură, dar și ca un păstrător al tradiției populare. Icoanele de vatră şi pe sticlă, ouăle încondeiate şi crucile din lemn incizate cu motive arhaice care se nasc din mâinile lui sunt cunoscute de bârlădeni, dar şi în toată ţara şi nu numai.

Pe lângă prelucrarea materialului brut, Dan Horgan pune şi un dram de suflet în fiecare operă de artă. Fie că este sculptură ronde-bosse sau o icoană de vatră sau un modelaj în ipsos, operele de artă plastică ale artistului Dan Horgan au de fiecare dată trimitere la religios, la lumea necunoscută de către muritori. Articolele din revistele şi cotidienele la care publică toate articolele sunt create pe un sincretism dintre laic şi religios, dintre cultura religioasă şi tradiţiile ţărăneşti moştenite din moşi strămoşi.

În această expoziţie personală, artistul Dan Horgan expune mai bine de 80 de piese ce împletesc laicul şi religiosul, arta ţărănească cu sculptura modernă, lemnul şi ipsosul, ambele patinate cu mare artă.

Creator de sculptură etno-religioasă de mici dimensiuni cu caracter narativ

Horgan creează o lume fantastică, plină de fiinţe hibride laic şi religios în care umanul fuzionează cu diverse elemente abstracte. Asociaţiile sale neaşteptate dau de cele mai multe ori naştere unor lucrări în care se împletesc armonios sacrul şi profanul. Dan Horgan preferă lemnul, pe care îl modelează cu delicateţe şi simţ al detaliului, dar ca un bun artist plastic, cochetează şi cu ipsosul dar tot pe idei sacre. Nu finisează excesiv lemnul, ci păstrează mici zone de materie brută, destinate să confere un plus de forţă piesei de artă plastică.

Expoziţii personale: Vaslui, Bucureşti, Bârlad, Slatina, Iaşi, Canterbury (Anglia), Malmö (Suedia), Copenhaga (Danemarca) și Chişinău (Republica Moldova).

Expoziţii colective: Iaşi, Bârlad, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Bucureşti, Suceava și Bruxelles (Belgia)

Studii:

– Absolvent al Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” Iași, Pedagogia Artelor Vizuale și Design (clasa prof. dr. Constantin Tofan);

– Școala de Arte ,,Titel Popovici” – Pictură-iconografie (clasa prof. dr. Dorin Lehaci);

– Expert conservare-restaurare lemn și lemn etnografic CIMEC București;

– Masterat la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” Iași – Sculptură (clasa prof. dr. Simion Cristea);

– Doctorand an II Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”, Științele Educației, Educație Plastică Chișinău (clasa prof. dr. Olimpiada-Spătari Arbuz)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.