Vasluiul, veșnic tânăr!

0
1140

În ciuda faptului că este declarat unul dintre cele mai sărace județe din țară, Vasluiul are o populație tânără și bună de muncă, așadar, un „exportator” de forță de muncă și migranți. O spune o analiză a Institutului Național de Statistică, care are ca orizont de timp anul… 2070. În acel an, județul nostru va avea o pondere a populației tinere de 23,6%, în vreme ce media națională va fi în jur de 18%.

În anul 2070, populației României va fi de 15,3 milioane, în varianta cea mai optimistă, și 11,8 milioane, în cea mai pesimistă. În acest condiții, populația județului nostru va rămâne însă constantă, în plus, datorită natalității, care a fost mereu una dintre cele mai crescute din țară, Vasluiul continuând să fie un „exportator” de forță de muncă pentru celelalte regiuni ale țării, dar și un punct de migrare.

Conform unui studiu privind proiectarea populației realizat de Institutul Național de Statistică (INS), ce are ca orizont de timp anul 2070, populația rezidentă a României se va reduce, până în acest an, cu valori cuprinse între 4,1 milioane de persoane și 8,6 milioane. Prin urmare, în ciuda unor cifre care variază destul de mult, explicabil pentru o analiză cu un orizont de timp atât de mare, analiza INS stabilește ca certitudine faptul că populația țării noastre va continua să scadă dramatic.

În acest condiții, anul 2070 va găsi județul Vaslui cu cea mai tânără populație, ponderea celor cu vârste între 0 și 14 ani reprezentând atunci 23,6% din total, în condițiile în care media la nivel național va fi în jurul a 18%, iar județe precum Caraș-Severin, Cluj, Mehedinți și Gorj se vor remarca cu ponderile cele mai mici ale populației rezidente tinere, de sub 12%.

Populația rezidentă a României înregistrată la 1 iulie 2019 a fost de 19.370.400 locuitori. Valorile negative ale sporului natural, conjugate cu cele ale soldului migrației externe, au făcut ca populația rezidentă să se diminueze la 1 iulie 2019, față de populația rezidentă la 1 iulie 2015, cu 451.900 persoane.

Studiul INS mai menționează că populația Terrei a ajuns la aproape 7,7 miliarde locuitori în anul 2019. Conform raportului din anul 2019 „World Population Prospects: The 2019 Revision 1” întocmit de Divizia pentru Populație din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, populația estimată a lumii va fi, în anul 2050, de aproape 9,7 miliarde persoane, iar în anul 2100 populația prognozată va ajunge la 10,9 miliarde locuitori. Populația lumii va crește, anual, în medie, cu aproximativ 38,5 milioane locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.