Operațiunea „Foc de artificii”, în desfășurare

0
540

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui continuă și în acest an acțiunea națională “Foc de artificii”, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Până în data de 10 ianuarie 2021, polițiștii vasluieni vor acționa la nivel județean, cu scopul prevenirii evenimentelor negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, polițiștii vor efectua verificări și controale în complexele comerciale, piețele și târgurile identificate pe raza județului Vaslui, pentru verificarea legalității operațiunilor de deținere a articolelor pirotehnice și de comercializare a acestora către populație sau persoane juridice.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel :

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;

b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni;

Polițiștii vasluieni reamintesc că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a personelor, bunurilor, materialelor, animalelor și a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

– între orele 24.00 și 06.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

– la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu 4 niveluri;

-0 la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

– la o distanță mai mica decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

– la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 numai în condițiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și avizul Inspectoratului Județean de Poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Urmare a primelor activități desfășurate, pe 26 noiembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au depistat doi bărbați care ofereau spre comercializare mai multe articole pirotehnice, în parcarea unui centru comercial din municipiul Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au ridicat în vederea cercetării un aproximativ 50 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F2 și F3, deținute fără drept, în valoare de peste 3.000 lei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, față de cei 2 bărbați cu vârsta de 20 de ani, din comuna Zăpodeni, respectiv Tanacu, județul Vaslui, bănuiți de comiterea infracțiunilor de „efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept” și „comercializarea către publicul larg a materialelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, prevăzute de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materialelor explozive, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Recomandări

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile și periculoase. Folosirea lor necesită control și supraveghere, dar și responsabilitate sporită în privința respectării condițiilor esențiale de securitate.

Gazele obținute în urma arderii acestora pot dăuna mediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiați cu atenție instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

De asemenea, vă sfătuim să folosiți cu atenție sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.