Bârlad: fântână arteziană la giratoriul de la Gura Leului

0
4262

După o pauză de câteva zeci de ani, în intersecția de la Gura Leului, din Bârlad, mai exact în spațiul verde de la sensul giratoriu, va fi amenajată, din nou, o fântână arteziană ce va avea aspectul unui cap de leu.

Persoanele vârstnice din Bârlad își aduc aminte că, în urmă cu câteva zeci de ani, la intersecția străzilor Primăverii și Lirei din zona Gura Leului, exista o cișmea cu apă de izvor, cu apă ce curgea din gura unui leu din piatră. De fapt, nu era un leu întreg, ci numai capul regelui junglei. Însă, odată cu ridicarea blocurilor din cartierul Gară, cișmeaua a fost distrusă pentru a putea face loc noilor construcții. Acum, autoritățile locale intenționează să o readucă la viață și să realizeze o copie a cișmelei din trecut, pe care să o amenajeze pe spațiul verde de la giratoriul din interesecția Gura Leului. Astfel, consilierii locali vor trebui să dezbată în ședința ordinară din 18 decembrie și un proiect de hotărâre ce vizează „aprobarea documentației și indicatorilor tehnico-economici (etapa PT), precum și a execuției obiectivului de investiții «Amenajare fântână arteziană – zona Gura Leului»„. După cum se arată în referatul de aprobare al inițiativei, noua cișmea ar urma să ducă la „îmbunătățirea aspectului estetic al zonei și să redea identitatea zonei, știut fiind faptul că, în zona Gura Leului, a existat în trecut o cișmea care asigura apa de băut pentru toți participanții la trafic. Totodată, traficul intens din zona Gării, implicit pe bulevardul Primăverii, impune luarea unor măsuri de îmbunătățire a microclimatului din zonă”.

Potrivit anexei atașate la proiect, valoarea totală estimată a investiției se ridică la 195.630 lei cu TVA, din care 115.710 lei cu TVA reprezintă cheltuielile cu construcția și montajul. Implementarea proiectului va dura doi ani, iar finanțarea va fi asigurată de la bugetul local.

„Fântana, în ansamblul ei, va fi formată din mai multe elemente, cum ar fi: – cuva din beton armat și acvastop care să nu permită exfiltrarea apei necesare funcționării fântânii; – un piedestal din beton armat, de asemenea cu o formă de trunchi de piramidă cu baza mică încastrată în centrul cuvei; – patru elemente de decor sub forma părții din față a unui cap de leu (câte unul pe fiecare latură a trunchiului de piramidă) din a cărui gură va curge apa; – lancea principală va arunca jetul de apă pe verticală, creând astfel o continuitate a piedestalului, un clipocit de apă mai puternic, care să acopere, pe cât posibil, pe cel produs de autovehicule, reflexii în lumina soarelui și, de ce nu, o umezire a aerului, pe o anumită zonă, mai mare sau mai mică, în funcție de curenții de aer din atmosferă. În zona mascată va fi sistemul de funcționare a celor cinci piese ce vor dirija apa pentru crearea efectului dorit (tablou electric, pompe de recirculare apă, panou de comandă și automatizare, etc.)”, se precizează în anexă, la rubrica parametri, caracteristici și date tehnice specifice preconizate.

Investiția va fi realizată pe o suprafață de teren de 30,82 mp, din care 27,33 mp reprezintă aria construită existentă, dar și aria desfășurată existentă, iar 3,49 mp – aria construită propusă, respectiv 30,82 mp – aria desfășurată propusă. Construcția va avea o înălțime de 4,80 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.