Vasluiul s-a înscris definitiv pe harta seismică

• Dacă până acum vasluienii asociau cutremurele cu Vrancea, ultimele evenimente seismice și mai ales cutremurul cu magnitudinea de 4,2 de la sfârșitul lunii trecute au trecut județul nostru definitiv pe harta sismică a țării. Specialiștii dau asigurări că seismele produse aici nu sunt și nu vor fi periculoase.

Până destul de recent, vasluienii asociau cutremurele cu zona Vrancei, toate marile și distrugătoarele seisme din istoria României având ca epicentru această regiune a țării noastre, care, așa cum ni s-a explicat, este locul de întâlnire a trei plăci tectonice: placa Est-Europeană și subplăcile Intra-Alpină și Moesică. Ultima perioadă și ultimele evenimente seismice din țara noastră, mai ales cutremurul cu magnitudinea de 4,2 de pe 30 octombrie, au înscris însă definitiv județului nostru pe harta seismică a țării.

Așa cum arată specialiștii, este vorba, din fericire, despre cutremure de suprafață, de intensitate redusă, care nu au fost și nu vor fi periculoase. Ultimul, cel amintit, din 30 octombrie, produs la ora 0:39, a fost un seism de suprafață cu magnitudinea 4,2. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 43 km Sud de Iași, 46 km Nord-Est de Bacău, 111 km Vest de Chișinău, 156 km Nord de Galați, 167 km Vest de Tiraspol, 174 km Nord de Brăila, 189 km Nord-Est de Brașov și 232 km Nord-Est de Ploiești. De asemenea, 4 minute mai târziu, respectiv la ora 0:43, s-a produs în aceeași zonă un nou seism, dar cu o magnitudine de 2,6 și la o adâncime de 5 km. Totodată, în cursul serii de 29 octombrie au mai avut loc trei cutremure, două de suprafață în aceeași zonă din județul, ambele la o adâncime de 6 kilometri, cu magnitudini de 2,1 și 2,9, și unul de adâncime în zona seismică Vrancea, județul Buzău, cu o magnitudine de 3.

Pe lista seismelor de care am avut parte în acest an, cutremure mici ca magnitudine care nu au produs pagube, seismul din județul Vaslui se află însă în top. A fost mai puternic decât cel produs pe 10 octombrie, un seism cu magnitudinea 4 care a avut loc la ora 9:29, în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județul Prahova, la o adâncime de 64 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 36 km sud de Brașov, 56 km nord-vest de Ploiești, 75 km nord-est de Pitești, 108 km nord-vest de București.

Ul alt cutremur, mai puternic, s-a produs pe 2 iunie, având magnitudinea 4,4 pe scara Richter, la ora 14:12, cu epicentrul în județul Buzău, la o adâncime de 99 de kilometri. Cutremurul s-a produs la o distanță de 74 km est de Brașov, 83 km nord-est de Ploiești, 111 km sud de Bacău, 117 km vest de Galați, 117 km vest de Brăila, 134 km nord de București, 156 km nord-est de Pitești, 188 km est de Sibiu, 191 km sud-vest de Iași și 199 km nord de Ruse.

Cel mai puternic seism produs anul acesta în România a avut lor pe 25 aprilie și magnitudinea 5. S-a produs la ora 1:04, în zona seismică Vrancea, județul Galați, la o adâncime de 23 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 66 km nord-vest de Galați, 79 km nord-vest de Brăila, 87 km sud-est de Bacău și 142 km sud de Iași.

Primul seism notabil de anul acesta în România a avut loc pe 19 martie în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județul Dâmbovița. A avut magnitudinea 4 și s-a produs la ora 13:51, la o adâncime de 60 de kilometri. Cutremurul a avut epicentrul la 48 km sud de Brașov, 59 km nord-vest de Ploiești, 60 km nord-est de Pitești și 106 km nord-vest de București.

1 COMENTARIU

  1. Va bagati unde nu va pricepeti. Scrieti dupa ureche. Intr-adevar cutremurele de adancime se resimt si se propaga pe o zona extinsa de sute de kilometri. Cutremurele de mica adancime sunt locale dar efectul lor este devastator. Vedeti un cutremur de 4,2 grade richter ce puternic s-a simtit in Vaslui. La 100-150 km adincime nu-l bagam in seama. Scrieti de pandemie si alegeri. Va pricepeti . Sau lasati pe altii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.