Tablete gratis pentru mai mult de 4.000 de elevi din Bârlad

0
1674

• Într-un viitor relativ apropiat, puțin peste 4.000 de elevi, adică aproape 40% din numărul elevilor din Bârlad, vor putea participa la cursurile online grație tabletelor pe care le vor primi din partea municipalității. Prin intermediul unui proiect finanțat cu fonduri europene în valoare de peste 9 milioane de lei, Primăria Bârlad intenționează să doteze atât elevii cu tablete conectate la internet și profesorii cu laptopuri, cât și unitățile școlare cu echipamente necesare desfășurării cursurilor online.

În ședința extraordinară din 2 septembrie, ultima din mandatul 2016-2020, consilierii bârlădeni au votat o rectificare bugetară care viza, printre altele, alocarea a circa 1.500.000 lei de la bugetul local pentru dotarea școlilor din oraș cu echipamente electronice și dezinfectanți în vederea începerii noului an școlar în condiții de risc minim de infectare a elevilor și cadrelor didactice cu virusul SARS-CoV-2. Propriu-zis, banii nu erau din „pușculița” Bârladului, ci reprezentau sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finantarea cheltuielilor descentralizate de la nivelul Bârladului (Guvernul a alocat în august suma de 1.734.000 lei).

Chiar și așa, edilii bârlădeni au anunțat încă de atunci că intenționează să recupereze banii alocați școlilor accesând un proiect finanțat cu fonduri europene lansat la nivelul Uniunii Europene în scopul sprijinirii statelor membre în timpul pandemiei de COVID-19. Banii aveau o destinație precisă: achiziționarea de tablete, laptopuri, camere web, termometre non-contact, abonamente de internet, dezinfectanți, alte materiale sanitare, etc.

Zis și făcut. Săptămâna trecută, funcționarii Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană din cadrul primăriei au depus în acest sens documentația în vederea obținerii de finanțare cu fonduri UE pentru dotarea elevilor, a cadrelor didactice și a unităților școlare cu echipamente electronice. Deși cererile de finanțare pot fi depuse în intervalul 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2021, reprezentanții primăriei s-au grăbit pentru a fi siguri că au șansele cât mai mari, știut fiind că se merge pe principiul „Primul venit, primul servit”. Evident, aceștia au trimis documentele după ce, în cadrul unei ședințe extraordinare convocate pe 11 noiembrie, consilierii locali au aprobat două proiecte de hotărâre în strânsă legătură cu această chestiune.

Fonduri nerambursabile de peste 9 milioane de lei

Prima inițiativă a vizat aprobarea proiectului „Educație online în municipiul Bârlad” și a cheltuielilor legate de proiect. Așa cum a fost votat în unanimitate de consilieri, proiectul are o valoare totală de 9.043.599,18 lei cu TVA, din care 9.023.609,18 lei reprezintă valoarea eligibilă și 19.990 lei valoarea neeligibilă. Totodată, s-a aprobat și contribuția proprie a Bârladului, în procent de 2% din suma eligibilă, adică 180.472,22 lei, ce reprezintă cofinanțarea din partea municipalității. Tot în această inițiativă se precizează și că bugetul local va asigura și alte sume de bani reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, astfel încât acesta să poată fi derulat în condiții optime. Nu în ultimul rând, se prevede că „se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării / decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, inclusiv suportarea din bugetul propriu al corecțiilor ce pot fi identificate în procedura de verificare a achiziției”.

A doua inițiativă se referă la asigurarea sustenabilității proiectului „Educație online în municipiul Bârlad”. Prin aceasta, consilierii au aprobat finanțarea de la bugetul local a cheltuielilor cu abonamentul de internet pentru echipamentele mobile IT de tip tablete pentru uz școlar, după perioada de 24 de luni în care abonamentul e inclus în achiziție. De asemenea, tot de la bugetul local se alocă și sumele necesare cheltuielilor pentru întreținerea și funcționarea echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului după implementarea proiectului și încetarea finanțării nerambursabile.

Ce se va face cu fondurile?

Proiectul „Educație online în municipiul Bârlad” are în vedere dotarea elevilor cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației (tablete școlare) și cu alte echipamente / dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităților didactice să se poată desfășura online, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii și cu ceilalți elevi, precum și pentru a preveni riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, fapt ce ar pune în pericol desfășurarea în condiții normale a tuturor activităților didactice necesare procesului de învățământ.

Potrivit funcționarilor Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană, în contextul crizei pandemice create de virusul SARS-CoV-2, proiectul vizează sprijinirea unităților școlare din Bârlad prin dotarea cu echipamente IT necesare desfășurării procesului educațional în mediul online. Astfel, se vor cumpăra 4.033 de tablete pentru elevi și 310 laptopuri pentru cadrele didactice. Totodată, pentru că, anterior, directorii școlilor au trimis primăriei necesarul de dispozitive de care este nevoie pentru predarea online, școlile vor fi dotate cu camere web (21), camere web pentru video-conferințe (97), proiectoare (107), ecrane proiecție (96), table interactive (151) și routere wireless (13).

Dacă va fi acceptat la finanțare, proiectul va fi realizat cu fonduri UE în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2.3 – Consolidarea aplicațiilor TIC pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectivul specific 2.4 – Creșterea gradului de utilizare a internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e‐educație, e‐incluziune, e‐sănătate și e‐cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.