Secțiile Boli Infecțioase și ATI ale spitalului vasluian, alocate pacienților Covid

0
1068

De câteva zile, secțiile Boli Infecțioase și Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, unitate spitalicească dedicată bolnavilor non-Covid din județ, au devenit unități suport pentru pacienții Covid. Concret, printr-un ordin al Ministerului Sănătății emis vineri, 8 din cele 20 de paturi de la ATI și 23 din cele 55 de la Boli Infecțioase vor fi alocate pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Explozia infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din ultima perioadă de la nivelul întregii țări, inclusiv în județul nostru, și implicit creșterea dramatică a numărului de pacienți care ajung în stare gravă la ATI i-a determinat pe oficialii Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru a suplimenta numărul de paturi dedicate bolnavilor Covid. De fapt, de pe 3 aprilie, când a fost emis Ordinul nr. 555 prin care au fost desemnate spitalele incluse în faza I și faza II ce tratează pacienții pozitivi SARS-CoV-2 și spitalele de suport pentru pacienții pozitivi sau suspecți Covid, au mai fost luate măsuri similare.

Cel mai recent act normativ ce vizează suplimentarea numărului de paturi alocate bolnavilor cu noul coronavirus este Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.986 din 13 noiembrie, semnat de secretarul de stat Romică-Andrei Baciu și publicat deja în Monitorul Oficial nr. 1.078 din 13 noiembrie 2020. La Art. 1, pct. 2, se precizează că la anexa nr. 3 – ce prezintă lista spitalelor suport aprobate prin Ordinul nr. 555/2020 – se mai adaugă câteva unități medicale / secții medicale din București și județele Bihor, Vaslui și Mureș.

Pacienți Covid, tratați și la spitalul vasluian

La nivelul județului nostru, din aprilie și până acum, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a fost singura unitate de suport pentru tratarea pacienților cu noul coronavirus (din 16 octombrie, tot prin ordin de ministru, a fost adăugat și Centrul de Hemodializă „Nefromed Dialysis Center” Bârlad – tura 4 suplimentară distinctă). În condițiile în care, în ultimele șapte luni și jumătate, medicii bârlădeni au dus o luptă contra cronometru pentru a-i salva pe cei peste 3.000 de bolnavi internați, în special pe cei aflați în stare gravă la ATI, este limpede că se simțea nevoia unui sprijin din partea autorităților centrale. Cu atât mai mult cu cât personalul medico-sanitar a ajuns la epuizare fizică și psihică. Evident, la fel de important este și faptul că, de câteva săptămâni, cele 18 paturi de la ATI dedicate bolnavilor Covid sunt la capacitate maximă aproape zilnic. De cele mai multe ori, numărul paturilor ocupate mai scade doar când pacienții în stare critică mor, în ciuda eforturilor depuse de medici.

De acum însă, pe lista unităților de suport pentru tratarea bolnavilor cu noul coronavirus figurează și Spitalul Județean de Urgență Vaslui, însă doar parțial. Concret, potrivit noului ordin de ministru, din data de 13 noiembrie, secțiile Boli Infecțioase și ATI din cadrul spitalului județean sunt alocate bolnavilor Covid. Nu în întregime, ci doar o parte din paturi, celelalte rămânând tot pentru bolnavii cu alte afecțiuni medicale care sunt aduși aici din tot județul.

Astfel, la Boli Infecțioase, din cele 55 de paturi de care dispune secția în prezent (potrivit informațiilor de pe pagina de internet a spitalului), 23 sunt alocate pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Secția are patru medici infecționiști primari, respectiv Otilia Bălănescu (șef de secție), Carmen Daniela Trifan, Melania Laluci și Irina Elena Gherman. La ATI, din cele 20 de paturi disponibile, 8 sunt alocate bolnavilor de coronavirus. În cadrul secției, șapte medici (doi medici primari și cinci specialiști) acordă îngrijiri medicale bolnavilor în stare gravă. Aceștia sunt: Angel Bologa (șef de secție), Mirela Arustei, Anca Elena Vlasă, Ana Maria Agache, Adrian Candrea, Eliza Balica și Oana Puiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.