Pestă porcină africană, depistată într-o gospodărie din Ivești

0
877

• După ce, în ultimele luni, au tot fost confirmate focare de pestă porcină africană în mai multe comune din județ, zilele trecute, a fost depistată prezența virusului la trei porci domestici dintr-o gospodărie din Ivești.

Reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat, ieri, 19 noiembrie, că, pe 17 noiembrie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză suspiciunea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la trei porci domestici aflați într-o gospodărie pe raza localității Ivești, comuna Ivești. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse mai multe măsuri. Astfel, în data de 17 noiembrie, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectura Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA în suspiciune la porcii domestici. De asemenea, s-a dispus punerea sub supraveghere a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală și interzicerea sacrificării porcinelor din exploatație.

„Facem apel din nou, pe această cale, la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Precizăm că, în cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Având în vedere evoluția virusului PPA pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să se respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului Autorității Naționale Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este 0800.826.787, iar adresa de e-mail este callcenter@ansvsa.ro, iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.