O studentă din Vaslui a învins Academia de Poliție

0
2688

• Tribunalul Vaslui i-a dat cîștiga de cauză vasluiencei Andreea Agafiței, care a contestat în instanță exmatricularea sa de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, din București, în baza unui regulament cu prevederi abuzive. Mai mult, rectorul instituției de învățământ superior a fost amendat și obligat să achite cheltuielile de judecată.

Anul trecut, studenta Andreea Agafiței, din Vaslui, era exmatriculată din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” pe motiv că nu a obținut numărul maxim de credite. Vasluianca s-a adresat însă Tribunalului Vaslui, chemând în judecată Academia de Poliție și acuzând instituția de învățământ superior că a fost exmatriculată în mod abuziv, în baza unui Regulament privind activitatea profesională a studenților cu multe prevederi ilegale, din cauza căruia mulți alți studenți au avut de suferit și au fost exmatriculați sau au repetat anul școlar. Acțiunile instanță ale acesteia au urmărit suspendarea articolelor din Regulament în baza cărora s-a dispus exmatricularea sa și, de asemenea, anularea hotărârii de exmatriculare. În ambele privințe, Tribunalul Vaslui a dispus în favoarea sa.

Hotărârea Tribunalului Vaslui spune că „instanța admite cererea formulată de reclamanta Agafiței Andreea în contradictoriu cu pârâta Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Suspendă executarea deciziei nr. 92/28.11.2019 emisă de pârâtă, până la pronunțarea instanței de fond în dosarul nr. 620/89/2020. Suspendă executarea prevederilor art. 35, 36, alin. 2, art. 49 alin. 4 lit. b și ale art. 50 alin 2 din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților din cadrul Academiei „Alexandru Ioan Cuza”, aprobat prin hotărârea Senatului Universității nr. 4527124/2019 până la pronunțarea instanței de fond în dosarul nr. 620/89/2020. Obligă pârâta să achite reclamantei cheltuieli de judecată de 1.040 lei”.

În fapt, instanța a constatat că Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, prin care aceștia sunt obligați să obțină anual 60 de credite, conține prevederi considerate abuzive, deoarece contravin Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum și Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile.

Mai mult decât atât, Tribunalul Vaslui l-a amendat pe rectorul Academiei de Poliție, „în conformitate cu dispozițiile art. 13, alin. 4 din Legea nr 554/2004 a contenciosului administrativ, pentru refuzul de a oferi instanței de judecată informațiile solicitate în dosarul ce se judecă exmatricularea studentei Agafiței Andreea”. În dispoziție se menționează că, „dacă autoritatea publică nu trimite în termenul stabilit de instanță lucrările cerute, conducătorul acesteia va fi obligat, prin încheiere interlocutorie, să plătească statului, cu titlu de amendă judiciară, 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere nejustificată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.